Srp 272014
 

Věřte, nevěřte, je to ta nejlepší pomazánka co známe… vyzkoušejte jí!

Zdravá tvarohová pomazánka

_DSC0130

 500 g tvarohu (polotučný nebo tučný)

350 ml lněného oleje ( 1 lahvička á 175 ml)

160 g lněného semínka namlet v mlýnku na mák

500 ml vody

hrst nakrájené pažitky

4 stroužky česneku, nadrcené, pokrájené

sůl až nakonec podle chuti

Ponorným mixérem nejdříve rozmixujeme tvaroh s vodou, pak přilíváme postupně ojej, stále mixujeme, dále rozmixujeme pažitku a česnek, přidáme najednou namleté lněné semínko, zamícháme ručně, osolíme a naposledy krátce zamixujeme. Semínka může být i o něco více, pomazánka bude hustší, ale mixér to pak bude mít těžší.

Pomazánku jsme si tak oblíbili, že ji vyrábíme ve velkém. Nejvíce nám chutná na pohankovém chlebu vlastní výroby. Obě chuti jsou nezvyklé, ale kdo pozná a zvykne si, nebude si moci tuto kombinaci vynachválit. Pomazánku také podáváme k vařeným bramborům (něco jako brambory na loupačku s máslem a tvarohem) nebo k česnekovým bramborům pečeným v troubě (syrové brambory na slabé plátky). Tento recept je výsledkem našeho několikaměsíčního experimentování a na jeho složení nebudeme nic měnit. Pomazánka je skvělá a chutná všem strávníkům v našem kruhu, kterým byla nabídnuta k ochutnání.

Kdo chce vědět víc, mrkněte na tyto odkazy:

http://www.zdrave-doma.cz/zazracny-len-zdravi/
http://www.cez-okno.net/serial-zazracny-len-navrat-ke-zdravi-a-pohode
http://zelenepotraviny1.webnode.cz/news/zazracny-len-navrat-ke-zdravi-a-pohode/

Možná vás zarazí informace, že se má pomazánka konzumovat do 10 minut od namletí semínka kvůli oxydaci namletého lněného semínka. Na to prosím nehleďte:

Lněný olej je reaktivní. Proto se nemá používat pro tepelné úpravy a má se uchovávat v tmavých lahvích v ledničce. Přesto nikdo netrvá ne jeho spotřebě do 10 minut po vylisování. A tak je to i s pomazánkou. Mimoto tvaroh zamezuje přístupu kyslíku k ostatním složkám. Oxidací lněný olej hořkne a totéž bychom pozorovali u pomazánky, kdyby se skladovala nevhodně. Takže si s tím neděláme starosti.

  2 Responses to “Zdravá, výživná a hlavně chutná tvarohová pomazánka”

  1. […] dobrej, ale pohankový chléb s naší vymazlenou pomazánkou také není k zahození. Chléb je výsledkem našich dvouletých experimentů a myslíme si, že […]

  2. […] stačí. Nám chutná s máslem nebo cizrnovou pomazánkou. Nejvíc však s tímto vynálezem, viz! Bez této pomazánky už nedokážeme žít. Rádi přikusujeme nějakou zeleninu, zejména […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient