Věřte, nevěřte, je to ta nejlepší pomazánka co známe… vyzkoušejte jí!
Zdravá tvarohová pomazánka
500 g tvarohu (polotučný nebo tučný)
350 ml lněného oleje ( 1 lahvička á 175 ml)
160 g lněného semínka namlet v mlýnku na mák
500 ml vody
hrst nakrájené pažitky
4 stroužky česneku, nadrcené, pokrájené
sůl až nakonec podle chuti
Ponorným mixérem nejdříve rozmixujeme tvaroh s vodou, pak přilíváme postupně ojej, stále mixujeme, dále rozmixujeme pažitku a česnek, přidáme najednou namleté lněné semínko, zamícháme ručně, osolíme a naposledy krátce zamixujeme. Semínka může být i o něco více, pomazánka bude hustší, ale mixér to pak bude mít těžší.
Pomazánku jsme si tak oblíbili, že ji vyrábíme ve velkém. Nejvíce nám chutná na pohankovém chlebu vlastní výroby. Obě chuti jsou nezvyklé, ale kdo pozná a zvykne si, nebude si moci tuto kombinaci vynachválit. Pomazánku také podáváme k vařeným bramborům (něco jako brambory na loupačku s máslem a tvarohem) nebo k česnekovým bramborům pečeným v troubě (syrové brambory na slabé plátky). Tento recept je výsledkem našeho několikaměsíčního experimentování a na jeho složení nebudeme nic měnit. Pomazánka je skvělá a chutná všem strávníkům v našem kruhu, kterým byla nabídnuta k ochutnání.
Kdo chce vědět víc, mrkněte na tyto odkazy:
http://www.zdrave-doma.cz/zazracny-len-zdravi/
http://www.cez-okno.net/serial-zazracny-len-navrat-ke-zdravi-a-pohode
http://zelenepotraviny1.webnode.cz/news/zazracny-len-navrat-ke-zdravi-a-pohode/
Možná vás zarazí informace, že se má pomazánka konzumovat do 10 minut od namletí semínka kvůli oxydaci namletého lněného semínka. Na to prosím nehleďte:
[…] dobrej, ale pohankový chléb s naší vymazlenou pomazánkou také není k zahození. Chléb je výsledkem našich dvouletých experimentů a myslíme si, že […]
[…] stačí. Nám chutná s máslem nebo cizrnovou pomazánkou. Nejvíc však s tímto vynálezem, viz! Bez této pomazánky už nedokážeme žít. Rádi přikusujeme nějakou zeleninu, zejména […]