Pro 272022
 

zuzi tvoří a taky konzumuje a zamrazuje. A rozdává.

Konec roku mám tak napůl. Mohlo by to být o hodně lepší po té společensko-lidské stránce, ale i tak si to nenechám nějakými škarohlídy zkazit. Doufám, že to tady ještě rozjedu. Myslím na blogu, mám spoustu témat a fotek. Rozjela jsem se nejdřív s cukrovím a také jsem zase začala trochu výletovat. Ale teď na mě něco leze, tak to vypadá že budu zase chvíli sedět doma a zmeškám kvůli tomu tolik očekávanou Baldu na Silvestra, no ale třeba se ten zázrak stane… nachlazení se mnou zase tak moc nelomcuje a funguju i v běžném životě..

Začnu tím nejjednodušším – cukrovím. Pečení vánočního cukroví je koncem roku mým velkým koníčkem. Letos jsem to ale přehnala, jak se tak dívám. Srovnala jsem ty kousky do útvaru a konečně je spočítala. Snad jsem na nic nezapomněla. Tak to okoukněte – nejdřív se kochejte a pak to očísluju a pojmenuju. Jo a letos peču jen ze špaldové Pernerky.

Dokocháno?! Tak jedeme dál..

  1. Vídeňské dortíčky – třípatrové kousky promazané rybízovou marmeládou a ořechovým krémem, prostřední kolečko zvlhčené likérem AMARETO. Vynikající!!
  2. Tradiční kokosky – každý rok tak trochu experimentuji s recepty, u tohoto asi zůstanu, už jsem si ho označila, abych příští rok netápala.
  3. Ořechové hvězdičky – novinka, mám hafo ořechů, tak jsem objevila tenhle recept, říkám tomu ořechovky a v těstě na mou duši není nic jiného než mleté vlašáky, cukr a obyčejný nevyšlehaný bílek. Jsou jedlé, ale zatím docela tvrdé. To mi ale nevadí.
  4. Kokosové dukátky – velmi jednoduché cukroví, které zažene spolehlivě chuť na sladké, když honí člověka mlsná. Peču je letos od podzimu už potřetí (poprvé na zkoušku a osvědčily se), vždy z půlkila mouky.
  5. Plněné košíčky – poslední letošní cukroví, ani jse m nezamýšlela ale zbyly zbytky po náplních a koulích, taky poleva, tak jsem to ještě dala!
  6. Linecké cukroví – klasika, která nezevšední
  7. Totalitní čokoláda podle retroreceptu pana Cempera. No, nevím, vůbec to nefungovalo a některé kousky jsem vyhodila do smetí i s formičkami. Prostě to nešlo vyklopit. Mlátila jsem do toho hranou vařečky ze všech sil, a nakonec jsem zvítězila, ale formičky jsou trochu z formy.. deformované. Ono se to nezdá, ale už do sebe tak pěkně nepasují. Příští rok se ukáže kdo měl poslední slovo.
  8. Perníčky podle podle Čendovy maminky z Bojkovic – předloni je vzali kamarádi Dubovští na silvestrovský čundr a já se jich nemohla nabažit. Ale dala jsem se do nich až letos. Povedly se mi, i koření jsem si sama namlela, žádné pytlíkové směsky. Pokud si pamatuji, neliší se od originálu.
  9. Pikantní linecká kolečka podle receptu od Sandtnerky – náplň tvoří zcela netradiční úžasná pomerančová marmeláda s kousky kůry a hořkou příchutí!!!! (koupena v Penny), čokoládovou polevu zdobí kousky kandované pomerančové kůry. To je něco naprosto nečekaného, ta marmeláda je prostě neuvěřitelně hořkosladká…
  10. Išlské cukroví – klasika, peču podle maminky dlouhé roky, to zná každý. Ořechovo kakaová kolečka promazaná rybízovou marmeládou a oříškovým krémem. Navrch ořech nedávám, zdržuje to v konzumaci.
  11. a 12. Pudinkové banánky, jak je znáte z průmyslové produkce a vanilkové rohlíčky. ALE, zaměnila jsem těsta a je z toho hit vánočního pečení. Banánky z ořechového těsta jsou hned křehké a rohlíčky sice trochu natvrdlé zatím, ale chuťově tak delikátně jemné, že už byl dokonce 2x žádán recept. Jó, je tak! Změna je život!
  12. Už jsme probírali
  13. Kokosky jako z cukrárny – polovinu kokosek jsem nasadila na linecké kolečko, podložené čokoládovým krémem do věnečku a uprostřed pikantní marmeláda, boky ponořené do čokolády. Božské! Kokosky samy o sobě miluju, ale tohle je nadstavba, která je dovádí do dokonalosti
  14. Kokosové hvězdičky – kousky promazané červenou marmeládou, ponořené do bílé citrónové polevy a rychle a s citem přemáznuté čokoládovou polevou ve stylu ocasu komety.
  15. Plněné ořechy s ořechovou náplní – také experimentuji s těsty, to světlé bez kakaa mám raději, a zase omáčím v čoko pro krásu provedení.
  16. Nafouknuté rohlíčky – letos poprvé a vyšlo to. Všechny rohlíčky vyskočily a jsou vevnitř duté. Tentokrát nešidím a omáčím oba konce. Mám z nich radost. Tomu se říká udělat z prdu kuličku. Z mála těsta tolik rohlíčků! To je proto, že je tam jedlá soda. Ta to přifoukne!
  17. Koule č. 1 – základem jsou sušenky LOTUS. Poprvé a zase to nějak nefunguje. Místo másla tam je v receptu maskarpone. Bylo to i po zchlazení hodně tvárné, takové amorfní, a to není ono. Obohatila jsem to rozšmelcovanými piškoty – v COOPu mají špaldové kokosové, to je objev!
  18. Koule č. 2 – koule Rafaelo z nastrouhané bílé kokosové Delissy a dalších přísad. Uvnitř má být mandle, ale já tam kreativně zapíchla kešu. A nic se nestalo. Nikdo nic nepoznal. Protože je to sladký jak cumel a ta sladkost a kokos přehluší i mandli resp. kešu.

Tak a mám pro dnešek padla, zítra mohu nabídnout třeba hřbitov v Seči. Nebo něco jiného, jak se rozhodnu.

Ahój! zuzi

  2 Responses to “Vánoční cukroví”

  1. Krásný, oko by jedlo.
    Já sežral a slintal a mlaskal na začátku Vánoc tak cca 3 ty fotky k jednomu čaji na jedno posezení a už fakt ne!!
    Už se jen dívat, jako úchylný voyager 😀
    S milovaným bramborovým salátem to mám úplně stejně.
    Opravdu jsem hodně zvědavý na své výkony, až mi začne na jaře cyklosezóna.
    Budu k sobě tvrdý a první štreku bych viděl tak na 150km.
    S bodem na mapě po první padesátce, první hospodě a blízkým ČD nádražím.
    Ale to jen tak pro jistotu, kdyby mi třeba náhodou praskl řetěz, nebo rám, nebo tak něco…:-)

    • Děkuji ty jeden voyagere.. :)já už to skoro všechno zamrazila nemohu přece jíst jen cukroví, už 2. den ale jím pouze chlebíčky, takže jsem jen vyměnila sortiment a m. dojídá teplé jídlo. Až bude po, tak zveřejním jak jsme to letos ty svátky pěkně jak se to řekne slušně… aha .. podělali. To se ale musím nejdřív od toho odpoutat a vznést se a kouknout na to z nadhledu. Také pohyb mně vlastní skomírá. Už 3. den bojuju s nějakou respirační chorobou, ale dva povánoční svátky jsem si pěkně pochodila, jeden den úžasně a na Štěpána chmůra, však ta moje novoročenka je aktuálně z toéo dne. Přišla jsem si jako v tom postapokalyptickém filmu Cesta. Byl to okamžitý pocit, tak jsem ho ztvárnila. No, tak ti přeju na jaře dobrý rozjezd. Doufám že už nebudeme čekat dlouho marně. U mne začíná jaro v půli března +- cestami za mízou.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient