Úno 242016
 

DOPORUČUJE ZUZI!

 

_DSC8568

SUROVINY:  

400 g   fazolí (konzerva)

1 pórek nebo jen část, 2 mrkve, 2 petržele

1 konzerva Krájená rajčata v rajčatové šťávě (400 g) – Lidl FRESHONA

1 ks  cibule, 5 stroužků česneku

2 kostky Vitana NATUR nebo MAGGI Zeleninový bujón s bylinkami ze zahrádky)

hrst nasekané petrželové nati

1 lžíce zeleného (bazalkového) pesta, sůl, pepř, mlýnek chilli vločky, nastrouhaný muškátový ořech

olivový olej nebo máslo

POSTUP:

Tato velmi chutná a výživná polévka je hotova velmi rychle (s přípravou cca 1/2 -3/4 hodina) a je parafrází na čočkovou polévku rafinované chuti

Mrkev, petržel a pórek oloupeme a nakrájíme na kolečka, petrželku nasekáme, cibuli pokrájíme, česnek  plochou částí čepele nože podrtíme a nakrájíme na plátky, konzervy s rajčaty a  fazolemi otevřeme.

Na másle nebo oleji vzpěníme do slabého zahnědnutí cibulku a později přidáme i česnek a pórek.  Poté krátce orestujeme mrkev, petržel, zalijeme vodou (cca 2 litry), vhodíme 2 kostky, osolíme, okořeníme pepřem a chilli a zvolna uvaříme skoro do měkka. Poté přihodíme to ostatní – vhodíme rajčata a fazole z konzervy, ochutíme bazalkovým pestem nastrouhaným muškátovým ořechem a obarvíme pokrájenou petrželkou. Krátce provaříme a podle chuti ještě upravíme. Můžeme podávat na stůl, ale ještě lepší je počkat, až se chutě řádně propojí.

Nabízím ještě dva nápady. Místo fazolí v konzervě můžete použít klasiku – suché fazole. O den dříve namočit cca 250 g a s kastrolem uložit na noc do ledničky, druhý den vodu vylít a v nové uvařit do měkka v papiňáku. V mnoha receptech stojí vodu nesolit, tak ji nesolím. Prý se zkracuje doba varu nebo co…

Další vylepšení pro velké jedlíky skýtá krůtí stehno nebo krk. Extra si uvařím vývar z krůtího masa (celer, petržel, mrkev, bobkový list, kuličky pepře a nového koření), scedím, maso nakrájím a vývar i s masem přidám do hotové polévky. V tom případě šetřím na vodě anebo přidám více surovin. Polévka má být hustá sama o sobě.

Jíškou už dávno nic nezahušťuji, je-li potřeb a používám vařenou pohanku lámanku. Jen ji nechám projít varem v osolené vodě a „dojít“ pod peřinou.

Kdo chce, může si ji ještě vylepšit nastrouhaným sýrem – na fotce použita strouhaná mozarella. Jak jinak …produkt z LIDLU. Ale nutné to není. Jen pro těžce pracující.

 

 

  2 Responses to “Rychlá pikantní fazolová polévka”

  1. Asi jdeme hodně podobnou cestou stravování, už to tady u tebe vidím dlouho. Tahle polévka je super, také dělávám podobnou, moukou jsem nic nezahušťovala ani nepamatuji. Úplně jsem pšeničnou mouku škrtla z jídelníčku. Jen vynech ty KOSTKY, ať jsou natur nebo nenatur, v šoku jsem si přečetla na krabičce, že ve všech je jako tuková báze hnusný palmový tuk, známý ucpávač cév! Zatím jsem neobjevila kostky, kde by nebyl. Zato jsem objevila, že když tam žádnou kostku nedám, nepozná to nikdo, ani já 🙂

    • Ahoj Báro, jojo, stravujeme se zdravěji, ale ne že bychom to přeháněli. Někdy si dáme do nosu pšenice nepšenice atp.. Nojo, máš pravdu, v obojím je ten palmový olej. Dobrá, zkusím to bez toho, pak ti povím… a teď jdu na chleba a pomazánku.Tedy vrhnout to na blog, v neděli se s tím chceme prezentovat v bio central v Hradci Králové na akci :). Snad sebereme odvahu…

Leave a Reply to Zuzi Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient