Čvc 242016
 

hlásíme splněno!

V oblasti vaření se nám poslední dobou daří. Dlouho jsme žili z podstaty, ale blížící se příjezd Emmy nás vyburcoval z letargie. V rychlém sledu jsme v průběhu týdne vyzkoušeli 3 novinky a uspěli jsme. Věřili jsme si a netroškařili jsme. Ve všech případech jsme to rozjeli ve velkém. Rohlíky 15 ks, frgály 9 ks a ruská vejce 3 ks a 2x dvojitá dávka, tedy celkem 8 porcí ruských vajec.

Vaříme v tandemu a tak se nám ta kulinářská jízda ve dvou zalíbila, že v ní budeme směle pokračovat. Já jsem trochu chaotik, a proto si nemohu vynachválit, že Miláček-chemik si ohlídá a ošéfuje ty procesy a všechno dokáže “proměřit”. Copak rohlíky a ruská vejce, to byla brnkačka, ale upéct a následně uložit do mrazáku frgály z kila mouky, to byl fakt vědecký úkol. Koho by napadlo třeba měřit krabičky a frgály a určovat jejich optimální uložení… mě teda ne…

Já bych se s tím nezdržovala, ale po zkušenosti vidím, jak byl miláčkův přínos v projektu FRGÁLY podstatný… Jen to, že si zjistil, kolik vykynutého těsta, náplně a drobení je potřena na jeden frgál, kvituji s nadšením. Já takové věci odhaduji, miláček ty procesy prostě řídí. A tak naše manufaktura maká jak motorová myš! Příště budou ruská vejce. Nyní frgály.

Valašské frgály

IMG_9989

Těsto na 9 koláčů:
600 g hladké mouky
400 g žitné hladké chlebové mouky
240 g másla
240 cukru
2 sáčky instantního droždí
4 žloutky + 1 celé vejce
mléko (cca 1/4 l/) – přidávali jsme postupně tak, aby šlo těsto zamísit v pekárně
sůl – 4 čajové lžičky (zarovnané s okrajem)
Drobenka:
500 g másla (hery, oleje)
300 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
3 sáčky vanilkového cukru
citrónová kůra
skořice

Postup přípravy receptu

Těsto se mísí a kyne v pekárně

  1. Do pekárny dáme napřed kapaliny mléko (část), žloutky, vejce, dále sypké suroviny mouky, cukr, případně vanilkový (my nedali), droždí a sůl – zapnout program těsto.
  2. Jakmile se začnou suroviny míchat, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a mléko se dodá v množství tak, aby viskozní těsto šlo hníst (aby TO motor utáhl, aby se nepřetížil).
  3. Míchat a kynout do konce programu. Mezitím si uděláme nádivky a drobenku.
  4. Vykynuté těsto si odvážíme po 22 Dg na 9 bochánků.
  5. Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru cca 30 cm.
  6. Po obvodu koláče vytvoříme zvýšený okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem.
  7. Koláč naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout v troubě předehřáté na 50°C – cca 30-40 minut, občas vypnout, zapnout, sledovat co se děje..
  8. Po uplynutí zmíněných 30-40 minut zvýšíme teplotu na 180 °C. Pečeme cca 20 minut. Hlídat každý frgál! My pekli v horkovzdušném režimu 5 a poté 4 frgály naráz.
  9. Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).
 22 Dg těsta, 21 Dg náplně a 11 Dg drobenky
Na 9 frgálů jsme použili 1 sklenici hruškových povidel, 400 g mletého maku, a cca 700 g mletých ořechů. Náplně jsem ladila podle své chuti, takže údaje jsou orientační, jen aby bylo čeho se chytit.
Ořechová náplň:  500 g strouhaných vlašských ořechů, 4 deci mléka, 200 g cukru (krystal nebo krupice), 2 vanilkové cukry.
Mléko, cukr, vanilkový cukr přivedeme do varu, mícháme. Přidáme ořechy, zamícháme, odstavíme. Kdo chce, může až směs vychladne, přimíchat vejce pro zvýšení viskozity (na to jsme přišli dodatečně, nemáme vyzkoušeno).
Maková náplň: 2 sáčky umletého maku á 200 g. Do horkého mléka vsypat mák, přidat cukr (množství podle návodu na sáčku a chuti), přidat vanilkový cukr, mletou skořici, citrónovou kůru). Já jsem po vychladnutí přidala asi 4 lžíce pikantního rybízového džemu.
Samozřejmě si můžete vyhledat další náplně – výborný je třeba tvaroh posypaný borůvkami – valašsky hafery.
Drobenka: 600 g polohrubé nebo hrubé mouky, 240 g másla, 240 g cukru (moučka), 2 lžíce medu. Mouku smícháme s cukrem. Rozpustíme máslo, přidáme med a přidáme ke směsi mouky a cukru (můžeme přidat i vanilkový). Lžicí vše promícháme tak, aby se utvořily drobné žmolky. Nebo drobenku ručně užmouláme, což byl můj případ.
Závěr: Přiznáváme, že upéct frgál pro nás byla velká výzva. Šli jsme do toho s obavami, ale odhodlaně a rozhodli se, že v zájmu nabytí více zkušeností pojedeme ve velkém. Původní recept obsahoval místo žitné mouky hrubou. My jsme se však dočetli, že Valaši používali směs pšeničné a žitné mouky, tak jsme recept upravili. Stejně tak jsme revidovali i množství frgálů z předepsaného množství těsta. Místo 6 jsme jich vyrobili 9. A bylo to skvělé rozhodnutí – rozvážit těsto podle údajů z jiného receptu. Stejně tak jsme si dopředu odvážili množství náplně. Obojí doporučujeme, všechno klaplo!!
Velmi dobře se nám společně pracovalo, jsme zkrátka už sehraná dvojice a nemusíme moc mluvit. Jeli jsme jak malá manufaktura a s každým dalším frgálem jsme byli rychlejší, šikovnější a frgály byly dokonalejší. Říkali jsme si, že ani jeden z nás by se do toho sám nepustil, ale ve dvojici dokážeme zázraky. Teda skoro, ale je to myšleno i obecně. A myslíme to vážně :).
IMG_9988
Naše chlouba!
IMG_9990
Makový a ořechový
IMG_9991
Způlky makový a způlky povidlově hruškový (to je valašská frgálová klasika)

 

 

 

  2 Responses to “Projekt FRGÁLY”

  1. Byly skvělé!!! Nejlepší ty ořechové!!! Mňam 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient