
hlásíme splněno!
V oblasti vaření se nám poslední dobou daří. Dlouho jsme žili z podstaty, ale blížící se příjezd Emmy nás vyburcoval z letargie. V rychlém sledu jsme v průběhu týdne vyzkoušeli 3 novinky a uspěli jsme. Věřili jsme si a netroškařili jsme. Ve všech případech jsme to rozjeli ve velkém. Rohlíky 15 ks, frgály 9 ks a ruská vejce 3 ks a 2x dvojitá dávka, tedy celkem 8 porcí ruských vajec.
Vaříme v tandemu a tak se nám ta kulinářská jízda ve dvou zalíbila, že v ní budeme směle pokračovat. Já jsem trochu chaotik, a proto si nemohu vynachválit, že Miláček-chemik si ohlídá a ošéfuje ty procesy a všechno dokáže “proměřit”. Copak rohlíky a ruská vejce, to byla brnkačka, ale upéct a následně uložit do mrazáku frgály z kila mouky, to byl fakt vědecký úkol. Koho by napadlo třeba měřit krabičky a frgály a určovat jejich optimální uložení… mě teda ne…
Já bych se s tím nezdržovala, ale po zkušenosti vidím, jak byl miláčkův přínos v projektu FRGÁLY podstatný… Jen to, že si zjistil, kolik vykynutého těsta, náplně a drobení je potřena na jeden frgál, kvituji s nadšením. Já takové věci odhaduji, miláček ty procesy prostě řídí. A tak naše manufaktura maká jak motorová myš! Příště budou ruská vejce. Nyní frgály.
Valašské frgály
- Těsto na 9 koláčů:
- 600 g hladké mouky
- 400 g žitné hladké chlebové mouky
- 240 g másla
- 240 cukru
- 2 sáčky instantního droždí
- 4 žloutky + 1 celé vejce
- mléko (cca 1/4 l/) – přidávali jsme postupně tak, aby šlo těsto zamísit v pekárně
- sůl – 4 čajové lžičky (zarovnané s okrajem)
- Drobenka:
- 500 g másla (hery, oleje)
- 300 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 3 sáčky vanilkového cukru
- citrónová kůra
- skořice
Postup přípravy receptu
Těsto se mísí a kyne v pekárně
- Do pekárny dáme napřed kapaliny mléko (část), žloutky, vejce, dále sypké suroviny mouky, cukr, případně vanilkový (my nedali), droždí a sůl – zapnout program těsto.
- Jakmile se začnou suroviny míchat, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a mléko se dodá v množství tak, aby viskozní těsto šlo hníst (aby TO motor utáhl, aby se nepřetížil).
- Míchat a kynout do konce programu. Mezitím si uděláme nádivky a drobenku.
- Vykynuté těsto si odvážíme po 22 Dg na 9 bochánků.
- Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru cca 30 cm.
- Po obvodu koláče vytvoříme zvýšený okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem.
- Koláč naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout v troubě předehřáté na 50°C – cca 30-40 minut, občas vypnout, zapnout, sledovat co se děje..
- Po uplynutí zmíněných 30-40 minut zvýšíme teplotu na 180 °C. Pečeme cca 20 minut. Hlídat každý frgál! My pekli v horkovzdušném režimu 5 a poté 4 frgály naráz.
- Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).
Byly skvělé!!! Nejlepší ty ořechové!!! Mňam 🙂
Děkuju, budeme v tom pokračovat a máme políčeno i na moravské koláče! /tvaroh a povidla