zdravě a chutně
Polévka s červenou čočkou rafinované chuti
Polévka z červené čočky s brambory a loupanými rajčaty ochucená zeleným pestem
Suroviny:
200 g červené čočky
3 velké brambory
1 konzerva loupaná rajčata (400 g)
1 ks cibule, 5 stroužků česneku
1 l zeleninového vývaru
hrst nasekané petrželové nati
1 lžíce zeleného (bazalkového) pesta, 1 chilli paprička
sůl, pepř, olej máslo
Postup:
Polévka je hotova velmi rychle ( s přípravou cca 1/2 hodina), její rafinovaná pikantní a ne zcela běžná chuť vynikne, podáváme-li ji mírně rozleželou (alespoň půl dne). Polévka nám moc chutnala a zařazujeme ji do našeho běžného jídelníčku. Je hustá, ale neuškodí, podává-li se k ní pečivo nebo chléb. Pak zasytí nadlouho i velkého jedlíka.
Čočku opereme pod tekoucí vodou a zatím odložíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, petržílku nasekáme, cibuli pokrájíme, papričku (třeba i naloženou) rozřízneme, zbavíme semínek a také jemně pokrájíme, česnek plochou částí čepele nože podrtíme a nakrájíme na plátky, rajčata z konzerva překrájíme a uvaříme zeleninový vývar (třeba 2 kostky NATUR).
Na másle a oleji vzpěníme cibulku a přidáme i česnek a papričku. Poté krátce orestujeme brambory a zalijeme vývarem a zvolna uvaříme skoro do měkka. Poté vmícháme čočku a vaříme do jejího změknutí (zpravidla o něco méně než 10 minut). na závěr vhodíme rajčata a protlak z konzervy, ochutíme bazalkovým pestem a pokrájenou petržílkou. Krátce provaříme a podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme podávat na stůl, ale ještě lepší je počkat, až se chutě řádně propojí.
Zdroj receptu, nepodstatně upravený
[…] Tato velmi chutná a výživná polévka je hotova velmi rychle (s přípravou cca 1/2 -3/4 hodina) a je parafrází na čočkovou polévku rafinované chuti […]