Vynikající zákusek z jáhel a tvarohu
Ano, za rok a něco, co s miláčkem chodíme, jsme navařili spoustu dobrých jídel, možná bych měla nějaká zdařilá opět zveřejnit. Nejvíc experimentujeme s pohankou, nahrazuje nám zmutovanou pšenici. Zahušťujeme s ní polévky, jíšku a krutonky už nepoužíváme. A neustále zdokonalujeme pohankový chleba. Dlouho byl jako tvrdý a suchý komisárek, ale posledním pokusem jsme se konečně pohnuly o něco dál. O víkendu navštívíme pohankový mlýn Šmajstrla; snad nám mlynář odpoví na některé naše dotazy…
Z posledních výtvorů, které by se daly zařadit do kategorie zákusků bych jmenovala domácí müsli, domácí chalvu a tvarohový zákusek s jáhly. Ten je opravdu vynikající. Proto bych se s vámi ráda podělila o recept.
Tvarohový jahelníček
velikost formy 30×18 cm (vnitřní rozměry pekáče na kuře)
- 200 g jáhel
- 1 l mléka
- 500 g měkkého tvarohu
- 4 vejce
- 6 lžíc oleje
- 5 lžíc medu a třtinový cukr podle chuti
- 1 vanilkový pudink v sáčku
- 1/2 sáčku zlatých rozinek
- sekané vlašské ořechy
- skořice
- citrónová kůra
Jáhly řádně propláchneme. Uvaříme je v mléce doměkka (jen tak namírno, spíš přerušovaně a nechávat dojít v horkém mléce, míchat), a necháme na cedníku vychladnout. Do mísy k vychlazeným jáhlám přidáme tvaroh, vejce, olej, med a pořádně promícháme. Přisypeme rozinky, okořeníme, ochutníme a ladíme chuť, vmícháme vlašské nebo jiné oříšky, případně slunečnicová nebo dýňová semínka. Směs urovnáme do zapékací misky vystlané pečícím papírem a pečeme v troubě, až je nákyp tuhý a jeho povrch zlatohnědý, cca 35-40 minut v horkovzdušné troubě na 180 °C.
Zákusek nám chutná teplý i studený.
A příště konečně kulturně. V neděli jsme navštívili Růžový palouček u Litomyšle, kde byla velká sláva. Nechybělo mnoho vzácných hostů a jako perlička na závěr vystoupila legendární Konrádyho Dudácká Muzika. Po této zahradní slavnosti jsme povečeřeli v Čisté U zběhlíka, známé to restauraci z pořadu kuchaře Pohlreicha. Všechno máme zdokumentováno …