aneb pečené fazole se zeleninou
V sobotních Lidovkách vaří Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron. Je to držitel michelinské hvězdičky. Poslední tři týdny mne jeho recepty opravdu zaujaly: pajšl, křenová omáčka, fazolový kotlík. A fazolový kotlík natolik, že jsem se rozhodla přesně podle tohoto receptu v sobotu uvařit. A přátelé, povedlo se! Takovou lahodu jsme dlouho nejedli. Toto jednoduché a skvělé jídlo budeme hned příští týden opakovat, s malou úpravou. Méně fazolí, více zeleniny, a obejdeme se i bez bůčku. Zde však zveřejním originální recept Romana Pauluse, který jsem vyzkoušela a dávám mu velkou jedničku. Jídlo má francouzský původ a jeho původní název zní cassoulet.
Fazolový kotlík podle Romana Pauluse
- 500 g předem namočených fazolí
- 1 velká cibule
- 100 g anglické slaniny
- 200 g mrkve
- 50 g petržele
- 200 g rajčat
- 1 řapíkatý celer
- 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- tymián a rozmarýn
- petržílka
Příprava začíná den předem, kdy si namočíme fazole. Já je dávám bobtnat do ledničky a RP to doporučuje také. Druhý den začneme tím, že společně opečeme na pánvi kostičky cibule, slaniny (já použila pikantní v pálivé paprikové košilce a byl to výborný nápad!) a kořenové zeleniny. Po chvíli přidáme nakrájený řapíkatý celer (Miloš ho objevil v Bille), rajčata na kostky, tymián, rozmarýn (mám ho na zahradě) a předem namočené a scezené fazole. Ještě krátce orestujeme a přemístíme do pekáče (mám dva – jeden na kuře a druhý na husu, použila jsem menší pekáč a měla ho až po okraj plný surovin) a zalijeme vývarem. Přiklopíme poklicí nebo přikryjeme pečícím papírem a strčíme do trouby. Zvolila jsem ty největší červené fazole a pekla jsem je celé 3 hodiny a byly akorát na skus. V mezičase jsem jídlo třikrát promíchala. Zelenina kupodivu nerozbředla a vývar se sám zahustil, fazole byly prolnuté kořením, solí z vývaru a jídlo bylo ostré tak akorát díky pikantní slanině. Ke konci přidejte drobně nakrájenou petržílku. Dnes je moderní ta plochá, ale já měla k dispozici kudrnku. Snad to ani chuť významně neovlivní, ale vizuálně obohatí. Tato porce vystačí pro 4 větší jedníky.
Můžeme doplnit klobáskou, pečeným kolínkem či pečeným bůčkem. Jak jsem provedla i já. Maso jsem 24 hodin předem naložila do soli, rozmarýnu a česneku. Poté strčila do trouby a pomalu pekla do změknutí. Během pečení polévala doporučenou marinádou z černého piva a medu. Toto je výsledek procesu pečení.
Po degustaci bych si raději bůček dala se špenátem a bramborovým knedlíkem a kotlík by mi vyhovoval bez masové přílohy – klidně si můžete do kotlíku přidat zkraje více slaniny a také zeleninou nemusíte tak šetřit. Příští týden budeme s tímto receptem experimentovat a přidáme ještě jeden řapíkatý celer a více mrkve a petržele. A podávat budeme bez bůčku. Vy se ale zatím držte receptu a neprohloupíte. Zkuste to jako my a dobrou chuť.
Ňam, fazole miluju!!!! Myslím, že mám program na čtvrtek:-)
Sejra, to je paráda, jsi dalším v pořadí nakaženým fazolovým kotlíkem!!! Věřím, že ti bude chutnat, dej vědět, dík, z.