Úno 252013
 

aneb pečené fazole se zeleninou

V sobotních Lidovkách vaří Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron. Je to držitel michelinské hvězdičky. Poslední tři týdny mne jeho recepty opravdu zaujaly: pajšl, křenová omáčka, fazolový kotlík. A fazolový kotlík natolik, že jsem se rozhodla přesně podle tohoto receptu v sobotu uvařit.  A přátelé, povedlo se! Takovou lahodu jsme dlouho nejedli. Toto jednoduché a skvělé  jídlo budeme hned příští týden opakovat, s malou úpravou. Méně fazolí, více zeleniny, a obejdeme se i bez bůčku. Zde však zveřejním originální recept Romana Pauluse, který jsem vyzkoušela a dávám mu velkou jedničku. Jídlo má francouzský původ a jeho původní název zní cassoulet.

Fazolový kotlík podle Romana Pauluse

IMG_8360

  • 500 g předem namočených fazolí
  • 1 velká cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 200 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 200 g rajčat
  • 1 řapíkatý celer
  • 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • tymián a rozmarýn
  • petržílka

Příprava začíná den předem, kdy si namočíme fazole. Já je dávám bobtnat do ledničky a RP to doporučuje také.  Druhý den začneme tím, že společně opečeme na pánvi kostičky cibule, slaniny (já použila pikantní v pálivé paprikové košilce a byl to výborný nápad!) a kořenové zeleniny. Po chvíli přidáme nakrájený řapíkatý celer (Miloš ho objevil v Bille), rajčata na kostky, tymián, rozmarýn (mám ho na zahradě) a předem namočené a scezené fazole. Ještě krátce orestujeme a přemístíme do pekáče (mám dva – jeden na kuře a druhý na husu, použila jsem menší pekáč a měla ho až po okraj plný surovin) a zalijeme vývarem. Přiklopíme poklicí nebo přikryjeme pečícím papírem a strčíme do trouby. Zvolila jsem ty největší červené fazole a pekla jsem je celé 3 hodiny a byly akorát na skus. V mezičase jsem jídlo třikrát promíchala. Zelenina kupodivu nerozbředla a vývar se sám zahustil, fazole byly prolnuté kořením, solí z vývaru a jídlo bylo ostré tak akorát díky pikantní slanině.  Ke konci přidejte drobně nakrájenou petržílku. Dnes je moderní ta plochá, ale já měla k dispozici kudrnku. Snad to ani chuť významně neovlivní, ale vizuálně obohatí. Tato porce vystačí pro 4 větší jedníky.

Můžeme doplnit klobáskou, pečeným kolínkem či pečeným bůčkem. Jak jsem provedla i já. Maso jsem 24 hodin předem naložila do soli, rozmarýnu a česneku. Poté strčila do trouby a pomalu pekla do změknutí. Během pečení polévala doporučenou marinádou z černého piva a medu.  Toto je výsledek procesu pečení.

IMG_8355

Po degustaci bych si raději bůček dala se špenátem a bramborovým knedlíkem a kotlík by mi vyhovoval bez masové přílohy – klidně si můžete do kotlíku přidat zkraje více slaniny a také zeleninou nemusíte tak šetřit. Příští týden budeme s tímto receptem experimentovat a přidáme ještě jeden řapíkatý celer a více mrkve a petržele. A podávat budeme bez bůčku. Vy se ale zatím držte receptu a neprohloupíte.  Zkuste to  jako my a dobrou chuť.

 

 

 

 

 

 Posted by at 21.31

  2 Responses to “Fazolový kotlík”

  1. Ňam, fazole miluju!!!! Myslím, že mám program na čtvrtek:-)

    • Sejra, to je paráda, jsi dalším v pořadí nakaženým fazolovým kotlíkem!!! Věřím, že ti bude chutnat, dej vědět, dík, z.

Leave a Reply to zuzi Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient