Bře 032012
 

poněkud umolousaný čundrácký punk

Jsu blázen nebo nésu??? Myslela jsem, že na něho jdu poprvé! UF!

…V úterý jsem v našem městě absolvovala recital Jiřího Schmitzera. Návštěvníci zaplnili sotva polovinu kapacity velkého sálu místního kulturního domu a já s překvapením sledovala, kdo všechno si to na toho folkaře, zakládajícího si na svém imidž ledabylého, ležérního umolousaného čundráka s flegmatickým “klídkem” v emblému – přihasil. Tak nějak mi to asociovalo název legendární desky Šaty šupáka, jistě pamatujete původce tohoto hudebního skvostu, žáno.

Žijeme na malém městě a tak se všichni tak nějak známe, ale kulturní událost tohoto druhu je v žebříčku příležitostí vyvést a pochlubit se i svými zatím utajeným přítelem či milencem umístěna na vyšším stupni, ano, veřejná akce jest vyšší level ! A že toho mnohé ženy využily mě pobavilo. Jen já měla nudně po boku “svou” Tamaru a tak příště nutně musím angažovat nejméně Albína, bude-li příznivě naladěn a nějaký kvalitní křesťanský písničkář v dohledu, abych i já demonstrovala, že nejsem bez perspektivního vztahu! Díky prodeji vstupenek na internetu se dostavilo i dostatečné množství cizáků, a tak bylo koho před zahájením produkce pozorovat. Žádný navoněný slečínky a vymazlení “cool týpci” však v dohledu nebyli, spíš samí naturščici ve smyslu nenásilně na sebe neupozorňující elegance, taková městská alternetiva řekla bych. No mnozí ví na co se jde, a tak zvolí adekvátní dress code!

Já ne! Že jsem na totožném koncertu jako před čtyřmi lety mi začalo až docházet postupně. Jak jsem se rozvzpomínala, že už jsem to i ono někde slyšela. A porovnáním se starými fotkami jsem zjistila, že až na barvu kalhot a neformání čepici se to formálně taky moc neliší. Stejnej chlap, stejná imidž, stejný písně, podobný řeči (to už jsem zapomněla…).

Jediným podstatnější rozdílem jsem na tom místě a v tom čase byla já. Na produkci jsem přicházela akutně těžce duševně zasažena vzrušenou a zcela neplodnou domácí hádkou. Byla jsem tím vztekem a bezmocí tak napumpována, že jsem měla co dělat, abych se dokázala soustředit na umělce.

Nevím, jestli panu Schmitzerovi náhodou nebudu křivdit, jsouce asi podvědomě nakrknutá přes mého syna potažmo i na celé mužské plémě, ale dnes zkrátka považuji návštěvu tohoto podniku za promarněný čas. Já vím, není to neškodný hezký usměvavý a šikovný Tomáš Klus ani vlídný a inteligentně vtipný Marek Eben a ten jeho táborákový zjev předurčuje charakter jeho verbálního projevu, nu ale přesto že jsem neočekávala Zlatého slavíka se vším všudy, mistr si mě tentokrát nezískal ničím jiným než svými svižnými rytmy na dvanáctistrunce. Ostatním neoslnil. To co mě uchvátilo před čtyřmi lety dnes nezabíralo. Stejné písně, podobný ležérní řeči. Já vím, je to styl a divadlo, ale přišlo mi to současně taky tak trochu jako pokašlávání na publikum. To jeho věčné odkazování k desce …. tady mělo být sólo atd… a rázné ukončení písně že už to dál nemá smysl protahovat. Té čundrácké ležérnosti neřknu-li ledabylosti bylo na mne tentokrát až příliš. Ani texty mne podruhé znovu neokouzlily a smála jsem jen když se mu povedl náhodný situační vtip. Píseň o bití dítěte později týrajícího své rodiče, z které se publikum mohlo smíchy počůrat, u mne vyvolala jen trpký úšklebek. A smál se i Schmitzer, který se svým tátou také neměl normální vztah. A zase ten otřepaný vtip o pomstě za mateřskou školku… to už po letech zkrátka nemůže zabírat na nikoho.

Přečetla jsem si text předešlý a nevím co si o sobě mám myslet. Byla jsem jinak naložena nebo jsem postoupila jinam nebo výše či spadla o několik příček dolů?? Nemá smysl to rozebírat. Jsem zde a jsem taková jaká jsem a rohlíkem se opít nenechám. Mohl si JS zjistit, že tu před 4 lety byl a něco s tím udělat. Přinejmenším zahrát něco jinýho něž nemlich ty samý songy. A jestli to věděl, tím hůř. Voprašovat tolik let jeden spektákl je opovážlivé. Jiří není Karel!

Musím něco už konečně udělat s tím rozbitým foťákem. Nejjednodušším řešením se zdá koupit nějaký levný kompakt do kapsy.

 Posted by at 10.13

  8 Responses to “Jiří Schmitzer po čtyřech letech”

  1. v psaném stylu zraješ jako víno…:) a to píšu úplně bez nadsázky. Doufám, že jednou se ti to ještě nějak vrátí.. Zážitky nemusí být jen dobré, stačí když budou silné.

  2. V ekonomii se tomu říká zákon klesajícího užitku. Čím vícekrát konzumujeme hamburger, tím méně z každého dalšího kusu máme. Stačí si přečíst v knihovně základy ekonomie. Je to hned na začátku.

  3. No vida a mně ty dva články o témž koncertě moc rozdílné nepřipadají! Ani stylem (což by odporovalo názoru TS a ukazovalo, že víno zrálo už dávno).

    V prvním článku je:
    "uváděl, že je herec a právě proto i na svých recitálech říká stále to samé, jak se někdy někteří lidé diví"
    – no a je to tady :-))
    On učinil sebenaplňující proroctví! 😀

  4. TSdíky moc; když se tohle čte, to se pak píše! 🙂

  5. ( )Ano, pak tedy tuto teorii potvrzuji, 2x stačilo… chce to změnu – zaměnit bůček řízkem

  6. Liško,dobrý postřeh! I to patří k čundráckému imidž, humorné sebeshazování a vědomí svých chyb, že jako už jinej nebudu. Takové JOHOHÓ, poplácat se a nabýt vzájemného uspokojení. Nebýt zaskočen zdravou kritikou 🙂 Musím s lítostí konstatovat, že tento přístup mi opravdu vtipný nepřišel, naopak nesolidní. Tohle není žádný potlach ani koncert filharmonie. Já si myslím, že pokud neumí nic jinýho, tak si časem už nikde ani neškrtne. Jestli si myslí, že když si narazí stetson a místo džín obleče manžestráky a je to v pořádku, tak to tedy safra né.

  7. Byl jsem na řadě umělců několikrát a nestalo se, že by měli po čtyřech letech stejný program. A ta image, slyšel jsem, že ve Vyškově jeden takový chtěl za vystoupení sto tisíc. Srovnám – li to s jinými,kolik si zde údajně řekli, tak je to předražený. Za ty peníze by se mohli umělci víc snažit.

  8. Tak to jsme v souladu, jen někteří se mohou snažit jak chtějí a stejně jim to není nic platný. Jakub Smolík by mi musel hodně zaplatit, abych navštívila jeho koncert.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient