Srp 242011
 

jednoduchý koláč s ostružinami

Tolik ostružin, bylo by škoda neupéct z nich něco dobrého. Kousek od domu, podél cesty na Kalvárii, jich zrálo tolik, že jsme si mohly s Emmou vybírat jen velmi zralé a sladké exempláře. Protože jsme holky šikovné, rozhodly jsme se s Emmou, že z nich také něco upečeme, abychom ostatním z rodiny ukázaly že jsme užitečné. Takže jsme pekly dvakrát. Poprvé klasický litý palačinkový koláč, velmi jednoduchý, že snad ani recept zveřejňovat nebudu, jistě si ho budete-li chtít sami někde najdete. Druhý pokus už ale za zveřejnění stojí, věnujte pozornost následujícím fotografiím:

Fotky jsou fuč, ale najdete je na rajčeti zde a hledejte úplně dole!!!

Ostružinový koláč z listového těsta s piškoty a pudinkem

Potřebujete:

2 vyválené placky listového těsta na plech (prodává se hotové)

velký pytel piškotů

1 litr mléka, 2 pudinky, příslušné množství cukru /uvařit pudink

1 vejce, trochu rumu, cukr krystal na posypání ovoce

Postup:

Na pečící papír umístíte první placku listového těsta, pokladete piškoty a piškoty následně zvlažíte pírem rumem s vodou (koncentraci neurčuji), poté uvaříte pudink z letru mléka a piškoty zalijete jeho půlkou. Pokladete ovocem a pocukrujete (můžete použít i rozstrouhaná jablka, potom můžete zasypat i skořicovým cukrem), opět pokladete piškoty, které zavlažíte a polijete zbytkem pudinku. Následuje vrstva těsta, které můžete ale nemusíte potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme na 190°C cca 3/4 hodiny, až vršek zezlátne.

Tenhle pokrm přinesla dcera z práce, zbytek po hostině s českými obchodníky, kteří přijeli do firmy na nákupní dny.

Je to docela dobré, ale trochu mdlé, nedivím se, že zbylo. Klasické bramborové šišky (z bramborového těsta) a k tomu pickles – jemně nastrouhaná zelenina, zkvašená.

Na dotaz, co bylo jídlem hlavním, odvětila, že řízek s rýží a brusinkovým kompotem na řízku. Kdo chtěl, dostal alternativní bramborový salát. Dcera si dala základní menu s rýží a libovala si, jak je to dobré. Inu, proč ne?

Bramborové šišky by stálo zato napodobit, však do směsi zeleniny na cibulce (ne zkvašené) bych přimísila opečený uzený bůček. Jo, to by bylo moc dobrý!  z.

 Posted by at 22.04

  6 Responses to “Co se upeklo v Solné komoře”

  1. za takový koláč by se nemuseli stydět ani v kavárně Slavia na Národní třídě :-))
    – řízek servírovaný s tím, co se k němu běžně nedává, si nechám v klidu ujít, ale koláček… hmmm 😉

  2. Donešený zbytek po hostině je zbytek koho? Dcery, českých obchodníků?
    Zkvašená zelenina k bramborovým šiškám, nejsou ti Rakušané z Německa?

  3. wlčice,děkuji za uznání našeho díla. Efektní a jednoduché, zapojí se i malé děcko! Překvepuje mne dcera, která si tu zvláštní kombinaci pochvaluje, já bych přistupovala s nedůvěrou.

  4. LV,tenhle pokrm českým obchodníkům nesedl a protože by se to vyhodilo, přinesla si česká děvčata domů zbytky v igelitovém pytlíku, tak už tomu rozumíte, safra? :). Nemám tušení odkud se původ toho jídla rekrutuje, přišlo mi to jako zdravá výživa v kombinaci s něčím typickým krajovým (ty šišky), takový kompromis pro zastánce tradic i zdravého stylu života. Tak to tam chodí. Tradice především. Však to znáte sám.

  5. Právě na ty tradice jsem se ptal. Nedojezené z hostiny si ke konzumaci nosí domů i Češi, jen jsem chtěl vědět, zda v Rakousku v tom případě konzumují zbytky pouze ze svého talíře nebo i z cizího. Teď už vím, že i z cizího.

  6. Pokud si to představujete, že dcera shromažďuje zbytky z nedojezených talířů, jste na omylu. Bylo to z talíře jednoho, na švédském stole po skončené akci. Kdybyste tam byl vy s vaší chutí k jídlu, odnesl byste si tyhle porce domů ve svém přizpůsobivém žaludku, a trávil z těch šišek několik dní v příjemném rozpoložení. A ostatně s jídlem se šeredit nemá.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient