Čvn 052011
 

na zahradě

Oblečená, neoblečená. Ještě mám na sobě noční košili a přece jsem od půl sedmé vzhůru. Ráno a tichý podvečer na zahradě je k neomrzení. Včera večer jsme s Honzou ještě před deštěm sklidili zralé jahody a ochutnali po roce domácí jahodový koktejl. S příchutí banánu, který jsem si schválně pro tuhle příležitost zachovala a nesnědla ho. Večer na mě padla únava a jen tak tak jsem vydržela sledovat v TV další Šumné stopy. Tentokrát architekt Pařík ze Sarajeva. Miluju tenhle seriál, ale už mě místy překáží neustálé Vávrovo rýmování. Ale mnoho řečí takto nevede a jeho rýmy jsou občas velmi nezvyklé, a tak to zaskřípění přežiju s volí (opak nevole). Včera jsem po Andersenovi již nic moc nedělala. Uvařila bramborový salát, osekala díl trávy – zbytek dodělal Honza, a pak jsem studovala trávy a četla Totem vlka. Četba knihy dospěla do poloviny a já se na ni začala těšit. Čtu o mizejících časech pastevců a vlcích na mongolské stepi a je mi tak nějak střídavě dobře i smutno. Staré časy a pořádky všude po světě valem mizí a můžeme být rádi i za to málo té mizející nostalgie, kterou můžeme ještě zachytit. Říkám nostalgie, ale bývalo to přece před časem něco úplně samozřejmého a obvyklého.  A nic romantického, jen obyčejný život, lišící se biotop od biotopu.

V sobotní Orientaci LN jsem přečetla text o biopotravinách. Ztotožňuji se nebo jsou mi blízké názory, které v textu prezentuje Viktor Faktor:

Biopotraviny, až na několik výjimek jako je třeba nerafinovaný třtinový cukr, protože řepný pokládám za podřadný, rozhodně nevyhledávám. Zaprvé, což není nejpodstatnější důvod, proto, že žiji již 12 rok na venkově v jižních Čechách, kde bych k nim neměl snadný přístup. Hlavně mám ale možnost získat kvalitní potraviny odjinud – ať už si je vypěstuji sám (…), nasbírám si je (…) nebo koupím od sousedů a známých (…)

Jsem přesvědčený, že biopotraviny jsou záležitostí velkých a větších měst, podobně jako masáže, posilovny, solária, salóny krásy, cyklostezky, značkové zboží, plastické operace, protikuřácké tažení, odtučňovací diety, příklon k multikulturalismu, politická korektnost a tak dále. Někdy mám pocit, že lidé by nejraději umírali zdraví.

(…) Běžný obyvatel dosud rozezná kvalitní potravinu od nekvalitní, ve větších městech již tuto rozeznávací schpnost lidé ve větší míře ztratili. (…) Stoupá počet žen, které neumí vařit, protože je to neměl kdo naučit.

(…) Za konzumací biopotravin již není jen zájem o kvalitnější a zdravější potraviny, ale leckdy i nevědomá potřeba – jako u ostatních značkových produktů – ukázat okolí, že na to mám.

(…)5ekl bych to takhle: každé náboženství mívalo – a někde dosud má – postní dny a postní období, která jsou pro pročištění organismunepochybně důležitější než všelijaké módní diety.

Dnes se rozdíly mezi dny všedními a svátečními stírají, chtěli bychom jíst každý den “jako v neděli”, půst nám připadá stejně obtížný jako trápení nebo bolest či myšlenka na smrt a vzhledem k neexistenci silné vůle u převážné části populace bychom všechny problémy chtěli řešit umělými prostředky: prášky, energetickými nápoji, vitaminovými doplňky a jinými nesmysly, které stejně jako naše neschopnost zabít ulovenou rybu nebo třeba jen vykuchat tu koupenou či darovanou, svědčí o naši nedospělosti či nedozrálosti. Dietologie a regulace stravování je tedy více než s čímkoli jiným dnes spojena s bezradností.

Tak, a já si jdu umýt vlasy a odložit noční košili. A dělat co je na zahradě potřeba. Též se obléknout, samozřejmě.

Objevila jsem na netu člověka, jehož stejně jako mě letos zajímají trávy a jejich určování. A stejně jako já je z nich trochu bezradný,

Mám nafocenou další várku (zatím jen trav v nejbližším okolí domu): Pýr, chudelku, lipnici roční a sveřep jalový?? tak třeba večer? snad jó. zuzi a hezkej den

 Posted by at 10.18

  4 Responses to “Ráno”

  1. s výňatky z článku o biopotravinách,zuzi, s e zototžŇuji a příčí se mi i další novodobý úkaz, který vtrhl do velkoměst: "farmářské trhy", kde se často prodávají předražené potraviny mnohdy neurčitého původu. U nás teď třeba pravidelně jezdí auto, které z amplionu hlasitě bučí- a veze lidem do města "pravé mléko"! na některé novodobé záležitosti už-já původem venkovský člověk- koukám jako blázen…

    …a ten tvůj objevený Grassman nemá chybu!! 😉

  2. Rostlina se živí tím co je v půdě – to se dá ovlivnit tzv. podmínkami pro pěstování biopotravin, dále se živí tím co je ve vzduchu a vodou a tím co je v ní.Svinstvo co je ve vzduchu biozemědělec neovlivní, jedině by pěstoval rostliny ve skleníku, kde by měl uzavřený okruh vzduchu, čistil ho atd.,to co je v dešti nebo ve spodní vodě také neovlivní.Biopotraviny kdysi byla dobrá myšlenka ale teď často obsahují stejně svinstva jako jiné potraviny, záleží na tom jak jsou stanoveny a obejity normy. Jinak to co je uvedeno v citaci z LN je typická úplně mimo rádoby pravicová argumentace.Já nejsem ani nalevo ani napravo,věci se mají řešit podle faktů a tak jak je potřeba. Řešit něco podle názorů a navíc zdeformovaných určitým pohledem je velmi špatné a nezodpovědné. A ještě horší je ty nesmysly šířit. Je obvyklé hrát si na kritika poměrů a psát o přejídání atd. Je dokázáno,že člověk se nezdravě stravuje a přejídá v reakci na stres a přetěžování žádané v dnešní době. Bludy o prospěšnosti stravy našich předků byly již dávno vyvráceny. Dnešní strava umožňuje i přes nezdravost podávat pracovní výkony a dožít se vyššího věku. Z toho, že naši předci měli k dispozici určitá jídla nelze usuzovat na to co skutečně jidli. Četl jsem několik knih o stravování našich předků a byla tam zajímavá jídla ale také protože to byly spíše etnografické práce v nich bylo uvedeno co během týdne jedli. Takže večer teplá voda do které byl dán zbylý starý chleba. Na snídani kaše,na oběd ti co byli bohatší a těžce pracovali například v továrně chleba, špek, voda. Autor článku si může takto skusit týden fungovat a v sobotu se postit a uvidíme jak dlouho bude tento stravovací návyk oslavovat. Nebo může zkusit současnou prostou stravu podobného typu dnešních ukrajinců pracujících v ČR : na oběd těstoviny, během dne chleba se špekem, k pití voda, večer vodka. Nebo je možné stravovat se podle kuchařky pro měšťany M.D. Rettigové – vraž tam kopu vajec atd., je dokázáno, že strava našich předků svými nevhodnými kombinacemi způsobovala značné zažívací potíže bylo možné ji zvládnout jen s velkým množstvím alkoholu. Takže chyba není v nás, chybaje v naší době a v těch co tvrdí, že to tak musí být,přitom technika a průmysl je na takové úrovni, že můžeme všichni žít pohodlně, problém je ve zdeformované ekonomii.,kde se nevyrábí podle toho co má nejmenší náklady a je nejlepší ale podle toho co se majitelům financí a správcům financí vyplatí. Takže nejlevnější výroba elektřiny v atomových elektrárnách se zruší a bude se vyrábět bionafta z potravin, kde na výrobu litru bionafty je potřeba litr a půl nafty skutečné.Proč je to tak správné jistě nějaký pravicově nebo levicově nebo ekologicky postižený jedinec jistě dobře zdůvodní.

  3. Wlčice, vidíš, o farmářských trzích se tam také nevyjadřují příliš lichotivě. Někdy mám dojem, že už se bez velkého humbuku kolem nic neprodá a že to je jak s uměním. Co je drahé, to je automaticky i kvalitní. A na to trh spoléhá.

  4. LV,děkuji za obsáhlou reakci. Je dobře že máte na to svůj názor. Můj je ten, že člověk by se měl řídit vlastním rozumem. Dříve to bylo jednoduché. Byla chudoba a lidé žili většinou z toho, co si sami vypěstovali nebo nalovili a ještě nevěděli co je tzv. zdravé. Navíc žili v souladu nebo pod vlivem přírody a ročních dob a také v intencích křesťanského roku se svými svátky a rituály. Bylo to jednoduché a nikdo o životě a stravování moc nepřemýšlel. Dnes je všeho nadbytek, také informací (i protichůdně se měnících), lidé mají dost peněz a nechce se jim stárnout a umírat. A musí se točit peníze. Tak jsme ohlupováni ze všech stran a na to slyšíme. Protože už máme z toho všeho v hlavě galymatiáš. Pak se nemůžeme dovit, že se lidi chytají kdejaké voloviny. Mně jsou ty jeho prezentované názory sympatické, chlap je podle mě normální, nebo to je možná nové náboženství, nevím. Vy jste solitér a vaše přírodní nátura snese lecjaké experimenty, které by třeba mě vyřadily třeba na půl dne z dalších aktivit. Jezte si klidně špek, když vám to šmakuje a máte cit pro to co vám chutná a dělá dobře. Možná i prospívá. Vy to přece také podle jistých náznaků vašich a vašeho přítele Jadomka nějak řešíte – s vědomím, že jste to mnohdy přehnal. Pak se dobíjíte na taiči, józe, kroužíte na cyklistickém oválu a požíváte slivovici. Možná je to ale opačně. Nejdřív pijete slivovici a hrot otupujete konzumací špeku. Asi vám to svědčí a něco na tom bude, když bez problémů studujete několik vysokých škol najednou. Každý by měl možná různými experimenty vyzkoušet, co mu dělá dobře.

Leave a Reply to zuzi Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient