Led 252011
 

v obrazech Jany Prekopové

Před několika dny jsem shlédla video, které jsem zcela náhodně objevila tam, kde jsem hledala něco úplně jiného. Už ani nevím co, protože mne ta malá reportáž o brněnské výstavě Eko BIO zaujala  víc než původní záměr a začala jsem ihned hlouběji pátrat ve webové divočině. Objevila jsem několik dalších fotografií, textů a byla jsem chycena. Nezastírám, že nejvíce na mne zapůsobily realistické a současně velmi poetické obrazy mizejících zákoutí zahrádkářských kolonií. Je to svět sám pro sebe; stejně jako nádražky, periférie, vesnice na okraji zájmu. Tyto tajemné a charakteristické prostory se pomalu ztrácejí z mapy světa a bude jich čím dál méně. Čím více budeme mít peněz, čím více budeme srůstat s konzumní společností, čím více se budeme zavírat za betonové ploty a užívat si své individuality (a svých peněz) a čím méně budeme cítit potřebu se kamarádit, fyzicky pracovat a pěstovat si amatérsky ty své plodiny. Nikdy jsem podobný námět neviděla výtvarně zpracovaný, pocitově se mi však hned vynořili dva malíři, ke kterým Janu Prekopovou – neboť ona je autorkou těch obrazů – žánrově řadím. Jsou si všichni něčím blízcí. Hádejte čím? :). Kamil Lhoták a Tomáš Císařovský se svými obrazy opuštěných a rozpadajících se zemědělských zařízení v liduprázdné kulturní krajině.

Video jsem už nenašla, ale oslovila jsem Janu Prekopovou, aby nám něco pověděla o sobě, o zahrádkaření a svých obrazech s touto tématikou. Jsem ráda, že se paní malířka ozvala a poslala. A nakonec i odkaz na to ztracené video. Tak se podívejte. Tuto prapodivnou, ale svým způsobem sourodou architekturu zahrad je třeba zaznamenat dříve než bude v čudu…

Text o výstavě Eko-BIO na tomto blogu a video, kde hovoří kurátorka výstavy Barbora Lungová a můžete shlédnout ukázky výstavy. Web Jany Prekopové.

Buda,65x80cm,2010

chatka,50x70cm,2010

Jana Prekopová (*1981) píše o sobě a svém vztahu k zahrádkaření

Som absolventkou FaVU VUT v Brne (2007) ateliéru Malba 1. Študovala som  u prof. Jiřího Načeradského a doc. Petra Veselého.

Vystavovala som napr. V Narodní galerii v Prahe ( Nejmladší2003, zastúpenie v zbierke), na hrade Bítov 2007, v Topičovom salone v Prahe 2007, ve Výstaví síni Synagoga v Hranicích na Moravě (Dívčí sen 2009:Testosteron) 2010, či v galerií Školská 28 v Prahe 2006.

Vo svojich najnovších malbách som sa začala venovať typicky československému fenoménu – zahradkárskych kolonií a chatárstva. Vo svojich predchádzajúcich prácach som  vždy nejakým sposobom reflektovala tvár modernity – dlhodobo zpracúvam napr. Industriálne motívy.

Pochádzam z malej dediny zo západného Slovenska pri Ilave. Moji rodičia sú vášnivými pestoveteľmi zeleniny, ovocia a výrobcovia slivovice. Vždy sme mali poriadny kus pola, preto odmala spoločne so súrodencami sme rodičom pomáhali sadiť, polievať, pretŕhať, okopávať…

Susedia rodičov prezývali bulharmi, pretože obyčajne sme mali najväčšie zemiaky a najkrajšiu zeleninu. Presťahovala som sa do města, kde sa tiež záhradkárči v menšom. Mesto, zvlášť  centrum je od prírody odrezané. Ľudia, ktorí majú lásku k prírode a  majú potrebu pracovať rukami sa utiekajú na záhradky. Je to radosť, keď sa podaria vypestovať pekné rajčiaky, paprika, či uhorky, domáca zelenina chutí vždy lepšie ako tá z obchodu.

Láska k pode je jedna hlboko zakorenená emócia, ku ktorej patrí i vzťah k domácim zvieratám, predkom, stromom . Člověk má v sebe potrebu vlastniť nejakú podu a dotýkať sa jej.

Záhradkárske a chatové kolonie sú akýmsi druhom venkova mestského typu. Při tvorbe chát sa uplatňuje vynaliezavosť, kutilstvo a snaha zúžitkovať všetko čo sa dá. Využívajú sa rozne recyklované, lacné a dostupné materiály, ktoré často získavajú novú funkciu. Veci sa používajú druhotne so zmenenou funkciou. Napr. hitom boli skleníky z velkých pohárov na zaváranie, či modernejšie vznikajú z petflašiek. Chaty sa stali hlavne po roku 1968 miestom úniku a miestom, kde sa slobodne mohla realizovať kreativita tvorcu a mohlo sa zabudnúť na bezútešnú situáciu. Keď sa nemohlo jazdiť do cudziny jazdilo sa aspoň na chaty a chalupy. V dnešnej dobe sa neuteká pred režimom ale pred zhonom, pred hlukom a automobilovým provozom.

Jablone,olej na platne,65x80cm,2010

kompost,70x60cm,2010

Na zahradce,olej na platne,65x80cm,2010

 

 

 


 Posted by at 18.46

  3 Responses to “Bizarní svět zahrádkářských kolonií”

  1. Zuzi,ty obrazky se mi moc libi, tak jsem chtel jit jeste na web malirky, mas tam ale spatny odkaz, ze ktereho se ale ta spravna adresa vytahne. Takze tohle je spise pozdrav a diky za ukazani.M.

  2. Mirku,děkuji, už jsem to opravila.

  3. Pěkný článek, moc líbí:-) a škoda jich!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient