Říj 172010
vyzkoušela jsem nový recept
Jablečník
Potřebujete:
Jablečný a piškotový korpus:
- 1 kg jablek (i více)
- 2 vanilkové cukry
- 5 vajec
- 150 g cukru moučky
- 3 lžíce vody
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Tvarohová náplň:
- 200 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 150 g změklého másla nebo Hery
- 500 g tvarohu (já měla “alobalový”, ale můžete s klidem i “vaničkový”, možná bude i lepší)
- 1 želatina za studena (použila jsem celou, byla na 700 g hmoty)
Na ozdobení a doladění lžíce mleté skořice
Postup:
- Jablka opláchneme a nastrouháme na hrubším struhadle. Já jablka neloupu, ale rozkrojím na čtvrtky a ze zahnutých konců skrojím jedním – tedy dvěma :)) tahy slupku a strouhám hezky šikovně až mi zůstane v ruce slupka. je to rychlejší než jablka celá loupat. Jablka smíchám s dvěma vanilkovými cukry. Plech s vyšším okrajem vyložím pečícím papírem a jablka rozložím po celém plechu.
- Uděláme piškot. Já jednoduše vyklepnu celá vejce do mísy, přidám cukr a vodu a šlehačem šlehám, až je směs optimálně napěněná, šlehám dále, postupně zašlehávám mouku promísenou s kypřícím práškem.
- Těsto naliju rovnoměrně na jablka a peču v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut
- Upečený korpus přikryju opatrně plechem vystlaným alobalem a překlopím, poté odstraním pečící papír a nechám vychladnout
- mezitím připravíme tvarohovou náplň: Změklé máslo rozetřeme s cukrem, přidáme tvarohy a ušleháme společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. nakonec do směsi vpravíme želatinu připravenou podle návodu na sáčku a zašleháme. Já jsem použila hnětací metly, protože tvaroh z alobalu je suchý, mohla jsem přidat trochu mléka, ale neučinila jsem tak.
- Tvarohovou náplň rozetřeme na jablkovou a dáme do lednice tuhnout. Nejlépe přes noc, aby se jednotlivé vrstvy a ingredience smísily v lahodnou konsistenční hmotu, vynikající chuti. V závěru posypeme moučník mletou skořicí.
Tak klidně pečte, zaručuji že si pochutnáte, jako vždy když vám tadí Zuzi 🙂
Fotky z různých stádií přípravy moučníku (já jsem pracovala od oka a mouky dala více než bylo potřeba a jablek možná o něco méně, tak se spíše držte receptu)
Dík, vvýsledek vypadá hezky načechraně, holt převracecí aj. fígle 😉
Díky, bos. dnes škoda času vařit, svítí slunce!
Tady moc ne, ale stejně se s ničím nepiplám 😉