Říj 012010
 

a budu v tom pokračovat. Protože mě to baví. A to by v tom byl čert, aby to nebavilo i ostatní!

Snad to začne bavit i posluchače. Dnes jich bylo pouze šest, z toho 5 klaka.Co se mně nestalo! Kolegyně dcera ve druhé třídě ZŠ mne večer nepoznala, ačkoli jsme se spolu před dvěma hodinami viděli a komunikovali -večer se ptala maminky co to je za paní. Trochu jsem se totiž vyfintila a zvolila klasiku černobílou a najednou jsem byla někdo jiný! Jak překvapivé!

Chvíli jsem poněkud nesouvisle povídala o pohádkách a o trudném životě Boženy Němcové, poté četla jednu z pohádek, kterou si zvolili posluchači. Jmenovala se Šternberk a četla jsem jí hodinu. Pozornost jsem udržela dramatickým přednesem, občas přerušeným otázkou nebo prohlídkou fotografie. Shodly jsme se poté, že tak dlouhé čtení potřebuje aktivní pauzy. A vodu na stole, na tu jsem fakt zapomněla a ani jsem na to vlastně nepomyslela, byla jsem v jakémsi rauši a soustředila se na výraz. Škoda, že si nevybrali posluchači druhou pohádku s poetickým názvem: O alabastrové ručičce. Ta byla kratší. Budeme pokračovat a vypilujeme to čtení k dokonalosti. Osvítil mne totiž nápad! Nakreslím k pohádce příště takový komiks, jarmareční komiks! A tím ten tok slova naruším. Ještě to promyslím. Jen číst nestačí Také jsem četla pod lampou a měli jsme zhasnutá světla, všechno bylo uvedeno trochu teatrálně, patřilo do toho i to sváteční oblečení. A nakonec dostali hosté dárečkem lízátko. No, však ono se to poddá a posluchači si četbu zamilují. Příště se bude číst nějaká ukrutná pohádka Wilhelma Haufa

zuzi

 Posted by at 20.05

  9 Responses to “Četla jsem hodinu pohádky v knihovně”

  1. Zuzi, živě si tě představuji. A věřím, že posluchači se bavili. Jako dítě jsem se té pohádky O alabastrové ručičce bála. 🙂
    I když moje máma volila zásadně takovéhle pohádky, Němcová, Erben, Andersen. To mi teď čteme Ninja-želvy – to je úplně jiný kafe. To je dramatický samo o sobě, akorát tomu vůbec nerozumím. 🙁

  2. Evi.Želvy se vrací? Myslím, že jsem je prohlížela když byl syn malý. Znáte tohle?
    http://www.youtube.com…ILuVm0MdJM

  3. A přitom existuje takové množství krásných a laskavých pohádek, kterých se děti nemusí bát

  4. Výběr nech laskavě na mně. Děkuji 🙂

  5. To je odpověď pro mne?
    To víš, že nechám, čti si laskavě co chceš děvče, ale morbidní pohádky by si měly číst děti samy, když se pro to samy rozhodnou, aby pak případně z těch "hlaviček bez tělíček a tělíček bez hlavy", neměly strach až do dospělosti.
    Já bych nechtěla, abys našim dětem četla ukrutné pohádky, a snad to můžu říct, přinejmenším tady. Děkuji 🙂

  6. Víš že mám ráda nadsázku, jestli nevíš, čti mne prosím pozorněji a všímej si, jaké esence svými texty vyzařuji a o jakých tématech píšu, pohádky Wilhelma Haufa jsou klasika a převyprávěl je Hrubín v knize Karavana, ilustroval Trnka. Budu číst originál.
    Pohádky nejsou selanka, viz Otesánek a třeba i Perníkovka atd… a nakonec vždy dobro zvítězí nad zlem. Je to fantazie, a pokud tam někdo zemře nebo mu utrhnou ruku dostane se mu živé vody. Mám lidové pohádky ráda.

  7. Ech, pozorněji, někdy čtu i 10x:-)

    Zrovna sleduju na CT2 film o žralocích, zrovna je tam paní, je jí 42 let, ve 12ti viděla film Čelisti, od té doby nejen, že už nikdy nevlezla do žádné vody, ale i když o vodě slyší, popadá ji nezvladatelná úzkost, krev se jí valí do hlavy, léčí se u psychiatra. 32 let příšerných depresí vzniklých z jedné nesmyslné pohádky,protože Čelisti nejsou nic jiného než pohádka, v které do hlavní role autor postavil exitující reálnou bytost, ne Otesánka.
    Podobné je to s vlky, ti přece žerou babičky a Karkulky.

  8. Každej máme něco, já mám taky svýho "žraloka", trauma z pohádek patří určitě k velmi výjímečným záležitostem, dětem nejvíc škodí ti, co si troufají na ty, co se neumí bránit. howg.

  9. No já nevím, ale Karkulka je poučná, že se např. nemají děti toulat samy po lese, nemají věřit cizím psům apod. 😉 Když vše dobře dopadne, není proč to cenzurovat. Odřezávání údů je věc jiná, ale třeba teď jsou nové knižní verze Karkulky, kde k sežrání ani jiným zabitím nedochází. Trochu jsem se i divila, co že je to za změny. Podle mě děti se jednou musí dovědět, že každému může hrozit smrt, když třeba nedá pozor na auta.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient