Čvc 162010
 

v případu ukradeného medvídky Kukyho

V době, kdy jsem psala tento text o Svěrákově filmové novince Kuky se vrací, a jednoznačně posoudila tento film jako "ukradený", svým námětem a hlavně stylem, sympatickému trochu starosvětskému výtvarníku Františku Skálovi, bylo všude ticho po pěšině. Hodně zvláštní … víme, že FS je samorost, ctitel základních pravd a přírody, žije si podle sebe, nezávisle na médiích a rasantní reklamě a je schopen se o sebe a své blízké postarat. Jeho věci se dostávají jen k těm, kteří si jeho kousky naleznou, vyhledají a čekají, až se opět zase někde vynoří a někdo o tom napíše. Nemá televizi, mobil, auto, nepoužívá internet. A jsem přesvědčena, že se do ničeho nemusí nutit a svůj vyměřený čas využívá podle sebe, svobodně hezky. A handrkovat se v médiích není jeho styl … přesto …

Ke Kukymu. František Skála se Svěrákem zpočátku spolupracoval, ale rozešli se prý záhy pro neshody, každý to chtěl jinak. Nedivím se. Na film nepůjdu, ale ukázka mě konsternovala. Nejen tou výtvarnou a námětovou podobností, ale svěrákovskou rozmazanou dojemností, není to zkrátka takový "chlapský" takový obyčejný přesto ryzí, chce to hrát na city osvědčenými prostředky včetně tatíčka, příběhu o synovi atd… Však v rozhovorech, recenzích, všude všude ticho po pěšině, téma TABU. Přestože inspirace jeho komiksem je markantní, do očí bijící. Záměna Cílka za dojemného opuštěného medvídka nepomohla. A tak tomu je dodnes. Jméno František Skála v souvislosti s Kukym neslyším, nevidím, nečtu. Jak podivné ….
Až v dnešních Lidovkách, příloze Pátku, jsem zaznamenala na toto téma krátký text s porovnávacími fotografiemi. Ve chvíli, kdy byla známa podoba filmu došlo k mimosoudní dohodě o vyrovnání a podle všeho prý zakazuje se zúčastněným stranám hovořit o detailech.
Je to tak dobře, myslím si. Když už se stalo, nač to rozmazávat a bičovat nervy. Pánové se elegantně dohodli a mlčí. Hned jsem si vzpomněla na podobný spor o výtvarný styl ZOO Praha s mně též milým výtvarníkem Michalem Cihlářem. Tam to tak lehce nešlo. A sympatický pan Fejk mě zklamal. Vím, pro někoho peníze nejsou všechno, ale když už se stane, jsou schopny ledacos vyřešit a uvolnit atmosféru a napětí. Škoda, že k takové mimosoudní dohodě nedošlo i tehdy. ZOO Praha Cihlářův originální styl a nápady tak slušely!!! Ale …. jak to vlastně dopadlo??? Zuzi – nechci být soudcem, ale chci se zastat Cílka a Homéra. 

 

 

 

 Posted by at 13.34

  7 Responses to “Zadostiučinění”

  1. Já na film taky nepudu, protože na žádné filmy nechodím, ale až bude v TV, určitě se podívám:-)
    Pokud jde o ZOO, Petr Fejk je asi mimořádný manager a říkají to i zaměstnanci ZOO, že už teď je vidět, jak Zahrada šlape jinak a obtížnějši, nebo možná ne obtížněji ale lopotněji.
    Pokud jde o práci Cihláře, je to určitě škoda, bez ohledu na to, jak to vlastně dopadne, ale docela si dovedu představit, že se před nějakou desítkou let dohodl na výrobě loga a byl rád, že za ně získal 50 tisíc, když ovšem netušila ani jedna ze stran, jak úspěšné to bude. Obchod byl uzavřen.

  2. Dík, tohle je opravdu moc dobrý odkaz, nevěděla jsem o tom a potěšilo mě to. To je ta největší "kompenzace". Takže Kukyho beru na milost. Zřejmě to jinak nešlo a tohle "smíření" se opravdu povedlo. Mám radost.

  3. zuzijá to šla hledat, protože sem viděla zhruba před týdnem asi 10ti minutovou reportáž z té výstavy, Skála starší tam ukazoval auto po autu a všechno o tom povídal.

  4. Holky, Mod.+ Zuzi, díky za názory a odkazy. Róna – moje láska, a já už si myslela, že si o tom s nikým nepokecám. :-))

  5. Rónu mám ráda taky, není to žádnej postmoderní kašpar. Tros Sketos jsem ještě neslyšela ani mnevyhledala, musím se mrknout na jutub.

  6. Hmm, to by mě zajímalo kdo byl tou bájnou třistatisícovkou … vrcholné číslo je však 333 333!!! Přihlaste se. dík.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient