Návraty ke staré kuchařce …
Ochutnala jsem ho minulý týden u Miladiny maminky, ale pekla ho Milada. Byl nezvýklý. Takový nízký, ale moc dobrý. Podle informací, co mi tehdy podala, jsem těsto otipovala na vánoční linecké. Náplň měla s tvarohem a kompotovanými meruňkami, ale správně se prý peče s jablky… Strefila jsem se a v pátek jsem koláč narychlo upekla. Mám doma ještě pár vyschlých jablek ze zahrady, tak jsem je využila, aby byly užitečné … recept ze staré kuchařky "Fialová" jsem drobně a nepodstatně upravila, a už jsem jela:
Linecký koláč s tvarohem a jablky
Suroviny na těsto:
350 g hladké mouky, 250 g Hery nebo jiného vhodného tuku, 100g cukru krupice, 1 žloutek, 1 vejce, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr
Shromáždíme do mísy a prohněteme, případně přidáme s citem mouku, je-li potřeba. Nespletla jsem se, PRDOPEČ (prášek do pečiva) ani jiné nadlehčovadlo tam chybí a právě to dělá tento koláč unikátním – je nízký!!!!! Prohnětený bochánek dáme odpočinout do chladna a mezitím si rychle vytvoříme náplně
Náplň tvarohová:
2 tvarohy polotučné, 1 žloutek, hrst cukru podle chuti, 1 vanilkový cukr rozmícháme a jdeme na jablka.
Náplň jablečná:
Cca 8 jablek oloupeme a nastrouháme na struhadle s hrubými oky
Sjednocení:
Těsto rozdělíme na dvě části – z každé bude plát těsta. Plech pokryjeme pečícím papírem a na první plát těsta rozetřeme tvaroh. Pokračujeme jablky, která jen tak po tvarohu poházíme, moc se s tím nemažeme. Jablka pocukrujeme, jemně posněžíme skořicí a překryjeme druhým plátem těsta. Povlažíme mlékem a těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Pečeme na 180 °C cca � hodiny, hlídáme až povrch zezlátne a okraje hnědnou.
Hotovo a jak tak koukám, na fotce vypadá vysoký, ale fotka zkresluje, opravdu je nízký. A dobrý. S jablky nebo kompotovanými meruňkami. Po dlouhé zimní procházce přijde k horkému čaji každému vhod! (Tuhle formulku jsem opsala ze sešitu receptů "Pošli recept" – fascinují mě tam kromě povedených receptů také tyhle formulky a neprofesionální fotky autorů těchto "formulek" třeba Antonín Velebil z Dobříše nám v čísle 3/2009 všem vzkazuje: Když smícháš buřty s takovými lahůdkami jako já v tomhle receptu, pochutnáš si i ty! —– musím za sebe říci, že v tom jeho ševcovským mlsu bych buřty nepoužila. Štve mě, že "obyčejné" měkké salámy se už nedají vůbec jíst, jak jsou hnusné a ani do bramborového salátu bych je nedala, nezapékala bych s nimi a ani kdekoli jinde bych je nevyužila. U nás ve městě se prostě kloudnej gothaj a špekáček nesežene! Používám šunkové salámy, šunku a šunkovou klobásu, tam kde je to potřeba. zuzi)
Gothaj aj. šmejdi už k nám na návštěvu nechodí, taky by mi nestál za další zpracování. Většinou je to chemicky zpracovaný odpad z masného průmyslu. Styděla bych se ho navíc dávat malé. Koláč vypadá dobře, ale nejak ted nepeču ;-)Rozhodně ale dávám plus kombinaci dvou zelenobílých vzorků!:-)Hplt komu se nelení, tomu se zelení 😉
Jo jsou to šmejdi, na tenhle pradávný výraz jsem už skoro zapomněla, začnu ho používat. Dík za ocenění kombinace, však dávám si na tom ladění záležet! :))
Mně chutná takový ten salám, jak z něj dělají sálát s cibulí a octem, v Rakousku a Německu.
Ubrus, talíř i koláč vypadají skvostně:-)
No, jak teda normálně na recepty moc nikde neklikám, tak kombinace tvaroh-jabka-linecké zní víc než lákavě!
A po nějaké té dlouhé zimní procházce by k horkému čaji mohl fakt přijít vhod 🙂
Mod, já nyní upřednostňuji brdskou klobásu pálivou…
Nom, vyzkoušej, a ujíš se do němoty!!!
Mňam, tenhle koláč já moc ráda! Upeču!