na dva způsoby
Mám-li čas a doma strávníka, ráda si zavařím. Jsem v tom smyslu velmi vášnivá a ráda zapékám, co doma najdu. Tentokrát jsem ale překonala dosavadní rekordy, protože jsem včera v jednom dni zapékala 2x – majíce doma na to suroviny … o vánocích jsou totiž i u Zuzi spíže, police a lednice plné, na rozdíl od časů všedních jsem-li doma sama.
Zapékané brambory
Použité suroviny:
2 pěkně dlouhé a tlusté libové párky tzv. liberáky nebo něco jiného podobného
zbytek uzeného masa cca 10 Dg
cca 10 brambor středních uvařených
cca 15 Dg uvařených těstovin – kolínka , mušličky, co máte na skladě … na 1 vrstvu
2 -3 cibule
zbytek plátkového sýra cca 10 Dg
zbytek cherry rajčátek, tak 8 kousků
zakysaná smetana, rozředěná cca 1 dcl mléka – osolit, opepřit (nebo 2 zakysané smetany)
drcený kmín, sůl a mletý pepř
Pekáč vystelu pečícím papírem a začnu klást vrstvy –
Brambory na plátky – posolim, pokmínuji,
Cibule – nakrájená natenko, půlkolečka
Uzenina a uzené – na kousky, kolečka
Vrstva sýra – poklademe plátky nebo nahrubo nastrouháme sýr vcelku
Těstoviny uvařené – posolit, popepřit
Rajčátka rozpůlená poházíme
Uzenina a uzené – na kousky, kolečka
Brambory na plátky – posolim, pokmínuji
Dílo poklademe plátky másla a zalijeme zakysanou smetanou rozmíchanou s mlékem a pečeme na 180°C více jak půl hodiny
a další pokrm následuje: je to skvostné jídlo a nejlepší jsou lasagne ohřívané, – poprvé jsou matlavé
Lasagne
Suroviny:
12 plátků lasagní
200 g tvrdého sýra
2 plechovky rajského protlaku (cca 200 g nebo tak nějak)
1 plechovka krájených loupaných rajčat
600 – 700 g mletého masa
Oregano, provensálské koření, bazalka – vše 1 lžíce
Sůl, mletý pepř
Bešamel:
1,5 l mléka,
máslo – po rozpuštění tak na 5 lžic
2 hrsti hladké mouky
muškátový oříšek, sůl
Postup:
Bešamel – na másle opražíme mouku, zalijeme mlékem, mícháme, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a solí – řídké můžeme doladit instantní jíškou
Maso – mleté maso opečeme na pánvi spolu s oreganem, bazalkou, provensálským kořením, poté přidáme protlak a krájená rajčata, povaříme, dochutíme solí a pepřem.
Zapékání: vrstvy
Pekáč vystelu pečícím papírem a začnu klást vrstvy –
Bešamel
Suché plátky lasagní
Bešamel
Masová směs
Bešamel
Suché plátky lasagní
Bešamel
Masová směs
Bešamel
Suché plátky lasagní
Bešamel
Masová směs
Bešamel
Suché plátky lasagní
Bešamel –
Vždy končíme bešamelem.
Pečeme při 200 °C cca půl hodiny. Po asi 10 minutách zapečení vyneseme z trouby a posypeme strouhaným sýrem.
Recept je vyzkoušený několikrát, naučila mne je dcera, ona je vyrábí někdy též pouze s lososem a špenátem, tato uvedená varianta mi však chutná víc. Na fotce vidíte, že počet vrstev odpovídá mému návodu. Nebojte se jich, je to docela snadné a rychlé jídlo. Do bešamelu dcera někdy dává krájené žampiony z plechovky, ale není to nutné.
Ozve se mi někdo, kdo mne napodobí??? zuzi
Brambory zapékáme bez těstovin a těstoviny pro změnu bez brambor:-)
Lasagne zapékáme stejně:-)
Mod, vyzkoušej, hraje to do sebe, jednou to byl pokus, od té doby je přidávám schválně … když jsem byla malá dělala maminka jídlo zvané grenedýrmarš a to bylo něco podobnýho …
to je tedy ďábelská zapékací kombinace 🙂 ale nevypadá to špatně!
A lasagne, ty umí pan Wlk tak dokonale… ještěže je kůže pružná, jinak už bych na přecpání dávno praskla 😉
zuzijá se snažím vyskytovat se v kuchyni spíš výjimečně:-)
Wlčice,jak čtu tvůj koment, hned mně naskočilo jak si s Vlkem házíte šipky kdo bude vařit večeři! 🙂
Mod,až budu sama, na vaření hodně zas hodně dlouho nesáhnu! Ale teď v tom těžce jedu!
jo, včera zas měl nejapné návrhy, že mě "jako" nechá vyhrát…jsme mu na to neskočila,tohle ať si zkouší jinde :-))
haha …říkal syn, že bych si nikdy nezavařila, kdybychom o to hráli šipky, ale měla bych zase jednostrannou stravu, hranolky s něčím …
Boha jeho, mňam!!!!!
hm, mňamky! lasagne zbožňuju, leč ještě jsem se je neodhodlala uvařit 🙂 naproti tomu zapejkaný brambory a těstoviny děláme často
Sejra,je to fakt mana božská …
Ještěrko,zkus překvapit ještěrkáře, třeba dneska na tvý narozky, když tě ráno tak hezky podaroval :)))) juchů …
no snad někdy jindy – dneska budu mít plný ruce práce s chlebíčkama 🙂
Aha … já chlebíčky letos nedělám, mám jiný plán :)))
No ty mi zase děláš chutě… ovšem já teď zrovna dokončuji vepřovou plec na pepři a česneku, mňam mňam a moje brokolicové zelí, to bude test kulinářské odvahy (co s těmi zbytky z brokolice, po obrání květu do polévky??) 🙂
Kamio!Brokolicové zelí??? Rozhodně nám, celému národu, předej recept i s obrázkem. Nikdy jsem se s tím nesetkala :)))
Lasagne?Bylo tak úterý před čtyřiadvacátým a jelikož jsem již byla doma a měla jsem otcovskou společnost, zmobilizovala jsem síly na lasagne. Dělala jsem je již podruhé, takže už jsem si dokázala poradit i s návodem lasagne, ragů, sýr, lasagne… Celá výroba měla jen dva zajímavé prvky. První, kdy mi došly lasagne před tím než jsem vrstvení hodlala ukončit. Inu, vyslala jsem otce na nákup. Koupil kilové balení. Ale já lasagne rád… Druhým zádrhelem se jevila kulatá forma. Máme fajn pečící misku, která se po vymazání dá pěkně umýt. Od tvého článku budu používat pečící papír. Děkuji =)
Ahoja díky za ohlas. Pečící papír je vynález! Já si jím vykládám i pánev, když něco nasucho opékám … experimentuji a zkouším kde všude se dá využít!