Říj 142009
 

Dolehla na mne únava z neustálé práce. Duje vítr, prší či sněží a padají vořechy. Je jich 3x více než obvykle a jsou mokré. Včera jsem jich nasbírala celý sud. Ne soudek, ale sud. Mimo mého stromu ještě silně paběrkuji na 2 ořešácích na hranicích sousedních pozemků. Kdo má co s těmi plody do činění, ví co se člověk nastará, než je někam vyskladní. Musí se vysušit. A tak sbírám, ukládám, přenáším, odnáším, prohrabuji a právě toho mám tak akorát dost. Jdu spát a veškerý řeči si nechám na jindy.  Však tu nejsem sama a čteního je tady všude hafo !!!!  Děkuji za pochopení a dobrou noc. zuzi

 Posted by at 18.59

  14 Responses to “Spát …”

  1. TO by mě zajímalo, co s těma ořechama pak děláš. My je vždycky nafasujem od strýce, množství asi tak půl bramborového pytle. Před vánoci jsem přinucen vyloupat sedm a půl deka ořechů na nějaký cukroví, což je práce, která mě neskutečně ničí – vždy při ní vypiju půl litru vína – víc ořechů už se nevyloupe a pak na jaře vemu zbytek a hodím je do kotle. Krásně hoří:-))
    Nedovedu si přectavit, že bych vyloupával sud ořechů:-)))

  2. Sejra, předpředloni jsem tu úrodu celou vyloupala a prodala, ale ty peníze za tu práci fakt nestály, mám ty slupky tvrdý jak diamant! … já jen jsem se tak bavila, protiože jsem byla doma s nějakými komplikacemí … No, dělám to jako ty. Pěkně to vysuším, něco rozdám, něco aktuálně před vánoci vyloupu a zbytek starých za rok spálím. Potvrzuji, že hoří krásně :). Loni jich bylo velmi málo, a tak mám už jen košík bramborák, a ten když vyloupu, mám to tak akorát 1/2 kg na ten božský medový ořechový koláč z pondělka zde na webu…. Mrchy, včera zase půl trávního koše … (já sice brblám, ale je to práce, která mě těší daleko více než stírání prachu)

  3. S ořechy jsme na tom jako sejra, většinou je necháváme pod stromem pro veverky, ale letos jsme je museli sbírat kvůli pese Gerince,protože je žrala i se skořápkama a pak jsme je z ní nemohli vydolovat:-(, a že jich letos bylo:-((

  4. ZuziJá vždycky když vidím, jak je na trhu prodávájí za 250,- krásně vyloupaný… Nedělal bych to ani za tisícovku.

  5. To mě nikdy nenapalo, co babi dělá s těmi všemi ořechy. My domů vyfasujeme pytel a za rok všechny ty ořechy vyloupeme a sníme…:-)

  6. skvělý receptořechy nejdříve usušit a pak lehce pokapat nějakým dobrým šnapsem. Z jader vymačkat šťávu a nechat odstát v sudu. Zatopit pod ním a nechat s mírným mícháním zahoustnout. Zbytek otevřené láhve vypít při míchání šťávy.
    Výsledek slévat nejméně do 50ti litrových demižonů.
    Na tento recept je potřeba celkem hodně surovin, ale to by nemusel být problém.

  7. Sejra,já bych kilo za tisícovku teda dělala, ale né dlouhodobě :)))

  8. Sabino,záleží čemu říkáš pytel! My, starý mazáci si pod pytlem představíme pytel brambor, jak se na podzim rozvážely do domácností a skládaly před domem. A to je pytel pořádný!

  9. TS,tyhle domácí samosery nemůžu ani vidět natož něco jinýho! S tímhle prosím na mě nechoď. Ale musím se pochlubit, že mám v příbuzenstvu akademika výzkumníka chemika a ten má zálibu vyrábět lihoviny ze všeho. Dokonce v tom soutěží s ostatními domácími paliči a vyhrává.

  10. ok, ještě je tu čistě nealkoholická varianta. Ořechy hodinu pražit ve vyhřáté troubě, pak vyndat a nechat na pláténku, ať z nich šťáva samovolně vyteče. Získanou čirou tekutinu zajídat suchým chlebem. Zásadně neředit vodou!

  11. TS …ty mě ale překvapuješ, jaká seš kuchyňka … Ořechů mám plnej barák, ale safra ani nevím, zda mám nějaké pláténko!!!!

  12. Zuzi, zase tak velký pytel ne:-)

  13. Loupatpytel ořechů?
    … no to je práce na pytel …
    ,-)))

  14. Jé, ahoj Gombo .. to teda jo, na pytel…

Leave a Reply to Sejra Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Web vyrobili ve Webklient.cz