velmi dobré chuti
Ořechové řezy medové
Potřebujete:
Těsto: : 200 g cukru, 100 g tuku, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky a 2 stejné plechy!!!
Osmažené ořechy: 400-500 g vlašských ořechů, 80 g cukru, 120 g tuku, 3 lžíce medu
Krém: 1 a 1/2 sklenky mléka, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 1 a 1/2 lžíce maizeny, 100 g cukr moučka, trochu rumu, 200-250 g másla
Postup přípravy: Nejdříve placky! Cukr, tuk, vejce, mléko, med, tuk mícháme ve vodní lázni, až se vše spojí, nesmí se vařit. Poté přidat jedlou sodu, zamíchat a sundat z plotny. Míchat občas, dokud směs nevychladne, potom přidat hladkou mouku a vypracovat poctivě! těsto, rozdělit na 2 díly, vyválet placky a dát na plechy vyložené pečícím papírem. První placku upéct, na druhou syrovou dát osmažené ořechy ( osmažit lehce až po vyválení obou placek – směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic udělat) a také upéct. Obě placky pečeme stejnou dobu 10-15min na 150°C. Dávat pozor, aby se ořechy příliš neupekly do černa …
Než nám placky vychladnou a ztuhnou jako prkno, ušleháme si krém. Mléko, mouku, maizenu nebo solamyl a rum uvaříme jako pudink a do vychladlého zašleháme máslo a cukr.
První upečenou a vychlazenou placku postříkáme rumem (cca 1 – 1 a 1/2 dcl) necháme vsáknout, poté potřeme krémem, přiložíme druhým upečeným plátem (s ořechy). Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, pak jsou pěkně tuhé a jde s nimi manipulovat.
Osmažené ořechy – ořechy nahrubo nakrájené, cukr, tuk, med osmažit dozlatova a horké natřít na placku.
Fotka ( nechce se mi vytahovat řezy z mrazáku kvůli focení, nicméně je mi jasné, že někteří budou žádat důkaz! tak to teda brzy napravím ) a recepty zde a zde.
Někteří strávníci tvrdí, že je to moc sladké … ano je to dost sladké, ale proto také velmi dobré! zuzi
A dodatečně doplňuji fotky:
Plát horní před upečením
Spodní plát je upečen
No a toto je hotový výtvor, již uležený a stravitelný. Větší bombu jsem poslední roky nejedla!
Ale některé zkušené kuchařky tvrdí, že už to zde také bylo. ve starých kuchařských knihách pod názvem: levný dort zázrak!
Tak nevím, nezkoumala jsem staré knihy … zuzi
Krucinál, nepovídala jsi v minulém spotu, že se budeme tenhle týden s tím jídlem šetřit???
:-))))))))
Ty bláho, mňam… tak to jsem si teda k večeru naběhl! 🙂
Báro,ano, ale také jsem slíbila tento recept. Včera jsem zamrazila všechny zbytky po víkendu a suším hubu…
Kamio, víš co je nejhorší? Chlap, kterýmu plandaj na zadku džíny!!!!
Recept vypadá zvládnutelně. Co mě děsí, je ta část – necháme uležet do druhého dne. U nás totiž většinou jíme horký koláč ještě z plechu a druhého dne nedožije.. Že bych to někam zamkla, co myslíš??
Bude to Of pro vás taková dobrodružná zkouška zda obstojíte, já bych to nezavírala :))Of … je to jednoduchý, ono se to prostě jíst nedá, ty pláty jsou tvrdý jak prkno a ořechy též.. nevěřila jsem že se to rozleží, ale jo. Měla jsem to přes noc v ledničce ale změklo to pořádně až po poledni … ovšem, stejně jsem to po celou tu dobu trochu prubovala :)))
Teda Zuzi-vypada to uzasne!
Asi se o to taky pokusim :))
Cheo, je to božský … ta krustička ! a ten jemný krémek … je to harmonie. Nejsem žádná odborná labužnice, ale na mě se můžeš spolehnout :))
No ale to dost záleží taky na velikosti těch džín:)
Kamio, tvé logice nelze odporovat :), ale já tím naznačuji, že mám pochopení pro to, když má chlap přiměřené množství špeku a nezakládá si na své kostnatosti :)))
Mám rádaTyto řezy znám a jsou výborné. Jenomže receptů na meďáky a jejich variace je tolik, že nidky nedělám jeden, ale pokaždé zkouším nějaký jiný. Tento víkend zrovna se Salkem =)
Ahoj Kestler,závidím ti. Já hubnu a experimentovat s meďáky, jak se hezky nazýváš, by se mi nemuselo vyplatit. Miluju sladké …
cha, mame ted doma spoustu vlasaku, tak tohle vyrobim 🙂 vypada to uzasne!