Čvn 172009
 

Minulý týden jsem zavítala do České spořitelny. Potřebovala jsem si vybrat peníze na zaplacení odhadu. Úspory mám vázané ve třech fondech. Konzervativní, Dynamický a Nemovitostní jsou jejich jména. Nechala jsem si poradit kam s nimi, když jsem peníze vkládala , aby se mi úročily lépe než na knížce". Mám sice zavedeno internetové bankovnictví, ale tyhle věci a starosti jsou bohužel na okraji mého zájmu. Jsem tak schopna platit složenky, ale uvažovat na úrovni bankovního poradce a spekulanta mi není dáno a přiznám se, vůbec mě to nebaví. Jsem odborníkem na jiné věci. A tak dám vždy na radu pracovnice na přepážce, když o něco jde.
Jako vždy jsem se zeptala, z jakého fondu by bylo nejlepší vybrat peníze a to bylo poslední, kdy jsem se usmívala. Největší ztráta byla kupodivu na fondu nemovitostním. Ptala jsem se, co s tím, zda mám peníze vybrat nebo jak mám s tou zbývající okleštěnou částkou naložit. Prý lidé čekají, až se to zase zdvihne na původní částku a pak vyberou … ach jo. Nechala jsem tedy všechno při starým.
Je to blbý … nejvíce mě trápí, že tam nejsou vloženy jen mé úspory, ale také peníze syna a dárek od maminky … naškudlené peníze … celý život byla zvyklá šetřit, šetřit na sobě a nedopřála si. Je mi z toho smutno, a je mi smutno z více věcí. Je to tak nějak právě na pytel. Z euforie víkendových dnů sinusoida spadla prudce dolů. Ještě ale ne na to úplné dno. Beru topoměrně  s klidem, tedy rezignovaně, ale rozhodla jsem se, že zkusím škudlit též. Nemusím pátrat dlouho. Rezervy tu jsou. Mám špatné svědomí z toho, že ty maminčiny těžce odříkané tak lehce vylétly do luftu….. zuzi

 Posted by at 22.23

  15 Responses to “Peníze”

  1. zuzi, proč " kupodivu", vždyť ceny nemovitostí poklesly v souvislosti s celosvětovou finanční krizí o několik desítek procent, největší propady na burzách mají developerské společnosti. Když nad tím přemejšlím, nikdy jsem neměla žádný spořácí účet, žádný fond, žádnou vkladní knížku, ba ani stavební spoření, nikdy jsem nešetřila, ani na sobě:-), a když jsem do něčeho investovala, začalo to vždycky půjčkou, nikdy našetřenými penězi.

  2. Mod, já byla tak vychovávaná a je to ve mně zakořeněno. Žít na co mám, peníze si nepůjčovat. Jsem v tomhle směru bezradná, nepraktická, každej jsme nějakej…

  3. Hmmm, Mod, myslíš, že tu ztrátu mám zaplácnout půjčkou a investovat do cesty kolem světa??? Jsem posera, ale nechám si to projít hlavou …
    http://www.bomba.cz…lip-jim-bylo/

  4. Ahoj zuzi, dík za tuhle zvěst, aspoň vidím, že si nemusím vyčítat, že nechávám své peníze (které stejně asi za dva měsíce utratím) hnít na spořícím účtě za úrok jen 2,5%. To je všude řečí, jak jsou ty fondy výhodné, ale jak vidím, jsou to jen reklamní bláboly.

  5. zuzine to jsem nemyslela, půjčit si a jet kolem světa:-), tos měla možná udělat předtím a nedávat peníze fondům. No myslela jsem prostě nějaké investice do něčeho, co se časem zhodnocuje, nebo případně "aspoň" do něčeho, z čeho bys měla radost:-). Ale v tom Ti já neporadím, každému dělá radost něco jiného. Mně třeba dělá radost, když něco koupím někomu jinému a nebo,když si koupím nějaký obraz, sochu/šku, věci, které spíš získají, než ztratí na hodnotě.
    Nakonec i rekonstrukce domu je spíš zhodnocení i v době krize, protože ta krize jednou přejde, snad:-)

  6. Ahoj Klokane s tyčí! Dobře jsi udělal, já to nechala na těch slečnách u přepážky a teď jsem dopadla jak stařeček měnil až vyměnil. Ale co! Narazím si milionáře, ale možná nejlíp miliardáře 🙂 on mi ty ztráty vynahradí :).

  7. Mod, to jsem nemyslela až tak vážně … přiznám se, že když jsem to viděla, hned jsem investovala do nových pružinových matrací. Ale současně jsem se rozhodla neutrácet drobné za "zbytečnosti" bez kterých se obejdu a utrácet za něco jiného, co má trvalejší hodnotu. nebaví mě tyhle starosti …

  8. zuziInvestice do zdravi je vzdy dobrá, takze matrace urcite;-)

  9. Teoreticky je zbytečné všechno, co člověk nepotřebuje, takže " co nemám, to nepotřebuju ":-)
    No, v posledních 4 letech jsem dost peněz procestovala, vlastně jsem to taky nepotřebovala, ale byly to dobré investice:-)

  10. Boss, já se rozhoduji ve většině případů impulzivně, nad matrací, tedy matracemi, jsem váhala snad dva roky a nákup odkládala….

  11. Mod, své "rezervy" neboli relativně zbytečné libůstky materiální povahy dobře znám 🙂 …

  12. Hosana, řítíme se s krizí přímo do…komunismu, kdy lidi nebudou mít peníze (až na pár tisíc prověřených komunistů, kterým ty prachy neublíží).

  13. nejlepší je nemít nic

  14. Jaromíre, poslechni se Lože Vyvrhelovo a pookřeješ!

  15. Loupáku,jo. Vím, ale zatím nepraktikuji. Mám nějaký zábrany…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient