Dub 092009
 

 Zelený čtvrtek – právě dnes si křesťanská církev připomíná první den období, které oslavuje památku Ježíšova ukřižování a následného zmrtvýchvstání.

 velikonoce 4

I když pro křesťana jsou Velikonoce jednoznačným vrcholem celého roku, vzhledem ke svému vzniku mají velmi blízko k židovské obdobě – Pesachu či pohanským svátkům příchodu jara. Zelený čtvrtek otevírá celý cyklus tzv. velikonočního tridia (následující tři dny). V liturgii je připomínkou Ježíšova stolování s apoštoly před jeho zatčením a ukřižováním. Poslední dny a hodiny Ježíše Krista, jeho utrpení a ukřižování si křesťané připomínají na Velký pátek, který znamená pro křesťany nejpřísnější půst, kdy je striktně zakázáno požívat maso. Bílá sobota symbolizuje den, kdy Ježíšovo mrtvé tělo leželo v hrobě. Noc ze soboty na neděli je nazývána Velká noc či velikonoční vigilie a je vyvrcholením svátečního týdne. Začíná obvykle po sobotním soumraku svěcením ohně před chrámem. Od něho si věřící zapalují svíce, které jsou symbolem světla, které Kristus přinesl světu. Během vigilie věřící čekají, až zvony (které se od Zeleného čtvrtka nepoužívaly) oznámí Kristovo zmrtvýchvstání. Tímto okamžikem končí také čtyřicetidenní půst (zahájený Popeleční středou) a začínají skutečné oslavy. Boží hod se slaví v neděli po Bílé sobotě. No a na pondělí velikonoční se chodí koledovat.

Tak, přiznám se, zopakovala jsem si to i kvůli sobě. Nejsem křesťan, ale ani nekřesťan. Totiž – dodržování jistého řádu, tradic a pravidelných rituálů mi dělá docela dobře a věřím, že i Vám.

velikonoce 1

velikonoce 2

velikonoce 3

velikonoce 5

Hezké velikonoce přeju a na naladění několik fotek z nedávného výletu do Luže. Půjdete-li se podívat o svátcích na zříceninu hradu Košumberk, uvidíte tyhle bukolické výjevy taky. Bude hezky. My přijali pozvání strejdy z Kolína a vyrážíme na Budyšín podívat se na tradiční velikonoční jízdy a také na jiné zajímavosti. zuzi

 

 Posted by at 12.26

  2 Responses to “To pravé velikonoční naladění”

  1. Zuzi,tak si to tam hezky užij a načerpej hodně sil…a nezapomeň fotit ;o)

  2. Děkuji Jenn, hezké svátky! Fotit budu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient