Úno 012009
 

rakouská lidová pochoutka ze Solné komory

Z dovolené u Zorky jsem si domů přivezla bylinkovou sůl, dýňový olej a balzamikový ocet. Pro obyvatele větších měst asi běžné přísady, ale u nás na malém městě na regálech obchodů neobvyklé. V rakouských obchodech a malých supermarketech je příjemné pozorovat milou, úslužnou a usměvavou obsluhu. Všude! vám zadarmo nakrojí na vaše přání žemli a do ní dají co si přejete – sekanou, sýr, někde přidají i okurku. Nezřídka nabízí i žemle teplé. To vše bez přirážky, platíte jen cenu surovin. Dospělí chodí po obchodě, vybírají a přitom si pochutnávají na té dobrotě jako malé děti u nás na rohlíku…. Líbila se mi ve špáru nabídka čerstvého, nadrobno natrhaného salátu různého druhu ve 400g pytlíku. Co zde ale neuvidíte jsou naše oblíbené chlebíčky. A pečivo se prodává ve volném prodeji pouze balené.
O pavézkách mi dcera sdělila, že je to všeobecně oblíbená sladká levná lidová pochoutka, všude k dostání. Ve městě, na horských chatách, lidé se pavézky připravují doma a berou často na horské túry. A jak se dělají? Jednoduše.

POFESEN
Potřebujete bílý toustový chleba, mléko, vejce a švestková povidla. Namažete toustový chléb povidly a přiklopíte dalším krajícem. Můžete překrojit pro snazší manipulaci. Okraje chleba namočíte pro zvláčnění v mléce a celé obalíte ve vajíčku. Pak už jen osmažíte a je to. Vysušíte pavézky v ubrousku a před podáváním můžete posypat skořicovým cukrem. Ale není to vůbec nutné. Pofesen chutnají i tak docela dobře. Zuzi
Zkusila jsem dnes poprvé a jedla a dívala se přitom v televizi na Dědeček, Kyliján a já … . Docela se to k sobě hodilo. Je to taková obyčejná chudá pochoutka…Myslím, že pavézky je nejlepší smažit z oschlejšího tvrdšího chleba. zuzi

 

 

pofesen

 Posted by at 17.16

  4 Responses to “Pofesen (pofézn)”

  1. Tak o pavézkách jsem teda ještě nikdy neslyšela, nicméně vypadá to velice jednoduše a chutně… Dávám si do hlavy záložku – až bude někdy toustový chleba, vzpomenu si na to a vyzkouším to na Ještěrkářovi 🙂

  2. Ahoj Ještěrko, ještě že je na kom “testovat” 🙂 … a klidně promaž jahodovou marmeládou nebo jinou

  3. Tak to by me chutnalo :-)))))

  4. Cheorchio, je to sladký a co je sladký, to je dobrý, říká zuzi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient