Medovník krok za krokem
Vyzkoušený recept od kolegyně… 1. krok – placek jsem vyrobila místo pěti šest!
2. krok – spojila krémem, pomazala na povrchu, obalila a vykoulela v čerstvě vyloupaných a nastrouhaných vlašských ořechách. Krásný výrobek …
3. krok – skončilo to v popelnici …. nedalo se to jíst (hořký – asi po sodě)
Teprve teď považuji ten hloupý recept za vyzkoušený a mohu vám ho doporučit s následujícími úpravami:
Medovník
Na medové pláty:
– 100 g másla
– 150 g krupicového cukru
– 5 lžic medu
– 2 lžíce polotučného mléka
– 1 vejce
– 1 lžička jedlé sody
– 450 g hladké mouky
( v mém receptu byly navíc 2 lžice octa a celý balíček sody … já bych příště zkusila místo sody prášek do pečiva a přidala ho až společně s moukou! Sodě nevěřím! A ocet vůbec vynechat!)
Na krém:
– 200 ml polotučného mléka
– 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
– 200 g másla
– 150 g krupicového cukru
– 1 žloutek
(krému prosím dvojnásobné množství)
Příprava
Všechny přísady až na mouku smícháme v míse. Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza. Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 5 dílů a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z dílů těsta vyvalujeme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm. Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem. Z odkrojků máme 6. díl.
Příprava krému:
Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do
vychladnutí, respektive do pokojové teploty. Pak zatřeme máslo, které musí být rovněž pokojové teploty – jinak by se krém srazil – cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Potřeme krémem a obalíme v strouhaných ořechách. Neuděláte chybu, když třeba jednou či vícekrát promažete kromě krému i jahodovou marmeládou. zuzi
Zuzi,a jak dopadla druhá varianta?
Dnes jsem vyhazovala do popelnice, a tím mám vyzkoušeno :o), moje poznámky jsou předpoklady. Po tomhle fiasku se hned tak na pečení nechystám!!!
To mi připomnělodávný vtip – vaření on-line s televizí. Končilo to: “…a za stálého míchání zvolna vyléváme do záchodu.” 🙂
.. Podobnost je zřejmá :o)
hele zuzi, já si dám radši vuřty s cibulí…:-))), tam se toho octa nemusím odříkat…:-)))
Leni jsem pro. Medovník mi nadlouho … zhořkl!
teda nemá to s pečením nic společného… ale jednou jsem dělala hrnec leča… přidávám vejce… rozklepnu, čuhnu, vmetu do hrnce a tak pořád dokola… k tomu poslednímu jsem nečuchla a on to jako na potvoru byl pukavec! lečo nešlo do popelnice, nýbrž do hajzlu…
taková asociace, no 🙂
… udělala jsem stejnou chybu – neochutnala placku, ani jen malý růžek (:o))a nacpala tam tolika dobrého krému z pravého másla! Mohla jsem zatajit že to nešlo jíst, ale moje touha po originalitě se nedala potlačit! Takovej krásnej dort v popelnici – to neuvidíte každý den!
zuzi, ten konec je boží!!!!!! (Ale nasere to, že?!) *smích*
To víš, Kash, že to nasere, ale na druhou stranu se říká nejlepší jídlo je to, které nesníš!