Zář 082007
 

ceske buchty 

To jsou české buchty a pekla jsem je já sama!

 

Tak, na třetí pokus za život už to stojí za tu fotku. Když je zima, pošmourno, popřípadě prší, a není nálada skoro na nic, věnuji se už mnohá léta experimentům různého druhu. Nedávno při podobné příležitosti mě napadlo: co se tak konečně naučit péci tradiční české buchty? Již mnoho let se totiž vyhýbám práci s droždím, protože ho považuji za nespolehlivý faktor pečení. Tento nedostatek jsem postupně nahradila výrobou produktů, kde se předepisuje spolehlivější prášek do pečiva. Ale stejně mě absence výrobků z kynutého těsta v naší domácnosti poznamenala, a počítala jsem, že někdy v budoucnu to musím napravit. A tak jsem se tento týden do toho pustila.

Příprava mi zabrala neúměrně času. Hledala jsem vhodné recepty kde se dalo a nakonec zvolila variantu z moderní obrázkové kuchařky s náplní z domácích zdrojů – jahodovou marmeládou. Našla jsem totiž při úklidu sklepa 4 velké sklenice marmelády z loňska. Tak by se měla zužitkovat…. Ve středu mám krátký pracovní den a tak jsem uskutečnila první pokus. Nedopadlo to nejlépe. Těsto bylo tuhé,  při míchání jsem si dokonce udělala puchýř a trouba byla přetopená, takže buchty byly hotovy za 10 minut a byly takové sražené a nízké. Nicméně synovi chutnaly.

Dnes jsem na to šla už chytře. Sáhla jsem po staré kuchařce s roku 1966 Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Jozy Břízové a Juliány Fialové a moc jsem se s tím nemazala. Navzdory mé ležérnosti a obyčejnému receptu se buchty tentokrát povedly a tak se mohu pochlubit i fotkou. Recept pouze na výslovné požádání.

Pěkné buchty, že? A doporučuji k nim chutný nápoj zvaný Teplá máma. Je to vlastně grog z griotky a rumu a za dnešního chladného počasí vám určitě přijde vhod.  zuzi

 Posted by at 17.15

  8 Responses to “České buchty z šedesátých”

  1. BuchtyAhoj Zuzi. No tak ty buchty vypadají opravdu festovně a hlavně buchtovně! A při tom pohledu se mi vybavilo, že jsem dnes ještě nic nejedl, což není zase až taková hrůza, spíše naopak, ale nyní už to změním, což není dobré.
    Takže jídlo prosím NEFOTOGRAFOVAT a když už, tak předem VAROVAT, prosím! 😉

  2. ‘Si mi způsobila trauma … 🙂 Souhlas s Martinem!
    Já jedl dnes jen nějaký instantšikmookopolévky a vysočina&eidam&kápie&chleba-pack a ty si příjdeš s buchtama! 🙂
    Že ti to néní blbý jako :-D:-D
    ale ne, navnadilas mě, už vím, co si dám zítra

  3. Jůůů buchty! Tak už jen raneček a můžeme vyrazit do světa.
    Napadl mě verš: Sladké buchty, které sama zuzi pekla//fotka způsobila pocity jak z pekla.
    Tak zase příííííště
    /a co na to Martin Zounar?/

  4. Ano, zabírá to …zuzi oprášila staročeské buchty co pekla už Józa s Jůliánou…. a chlapům se sbíhají sliny! to si vždycky ráda přečtu!!! dík

  5. Aleko,Martin Zounar … tenhle víkend je pěkně vypečenej. Chtěli jsme s Honzou na houby, že vyzkoušíme nějaký zounarovský recept a tady leje jak z konce a prý u nás ani houby nerostou!!!
    Možná ještě jeden díl udělám, mám ještě totiž v rukávu fotky se slečnou v posteli a pak s tou samou na svatbě… jak se zítra vyspím … :o)

  6. Ahoj zuzi,……jsi dobrá! Taky jsem, shodou okolností, nedávno po dlouhý době pekla buchty, ale přiznám se, že je většinou dělám “z pytlíku”, narozdíl od jiných instantovek to celkem jde, dělám z toho i kynutý ovocný koláče.
    (Taky mám fotku, heč (smíííích) )
    Dřív to byl českej produkt, ty České buchty, přidala se do toho trocha oleje a snad droždí, ale k mý smůle je to další potravina, co začali vyrábět Poláci, a opět (jako všechno ostatní jídlo, co začali vyrábět) to zkazili, už to není ono.
    Ty naše byly i druhej den výborný, v tom polským humusu je druhej den cítit ta “instantnost”. (palec dolu) Halt budu muset jít do kuchařek a začít pěkně od píky (smííích)

  7. Teda, to jsou zmatky, to píše podle stylu Kash o těch buchtách! Z pytlíku mě to nenapadlo, a že český buchty dělaj Poláci, to je výsměch české tradici! Tak to tedy budem bojkotovat! I když! dnes jsem vyzkoušela polský kysaný zelí a nemohu si stěžovat. To zvládli na jedničku. Bylo křupavé a podle mé chuti. Ale vzala jsem ho jen proto že to z Bučic už došlo.

  8. buchty vypadají velice jedle, hned bych jednu šoupla do žaludku, ještě pěkně teplá kdyby byla, bájo 🙂 grog z griotky můžu, ale prosím, bez toho rumu… teplý rum nesnáším 🙂

Leave a Reply to Martin Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient