POZOR! Pouze pro ty, kteří dnes nezlobili.
1. Veselý příběh vlakového houbaře
Několik velkých netrpělivců z vašich řad mě během dne opakovaně intervenovalo, kdy už to bude, – a už je to tady!
Dnes, abych vás upoutala a dobře naladila, jsem pro vás vybrala příběh komický.
A zítra zase třeba něco pro duši, něco, z čeho je cítit opravdová člověčina. To víte… na trati, tam o ní není nouze!
Martin Zounar vypráví:
Jednou si to tak jedu do Ostravy, sedím si v klimatizovaném kupé první třídy EuroCity… sám a spousta pohodlí! Chvíli jsem si četl, ale brzy mě zmohla únava a to mne čekala cesta okolo 300 km. Nevím, jak se to stalo, ale najednou jsem seděl, poprvé v životě, na stanovišti strojvedoucího. A co horšího – úplně sám. Přede mnou jen ciferníky přístrojů, na rychloměru 150. Venku se mihlo zelené světlo návěstidla a na opakovači v kabině taky zelená. Trochu jsem se uklidnil, to hlavní bylo asi v pořádku. V kuželu světla reflektoru jsem ale náhle uviděl těsně vedle koleje cosi, co připomínalo obrovskou muchomůrku. Rychle jsem hmátl po brzdě, zastavit se ale tak nakrátko nedalo. Do plechu narazilo něco měkkého a rozprsklo se to na sklo. Ona to snad byla skutečně houba!? Pokračoval jsem v jízdě už pomaleji. Na kolejích a okolo trati se objevovaly bizardní obrovské maxihouby: holuběnky, bedly, suchohřiby a hlavně žampiony. Každou chvíli se nějaká rozprskla o čelo lokomotivy a sklo už bylo téměř neprůhledné. Zastavil jsem vlak, sáhl po radiopojítku a zděšeně hlásil: Stojím na trati, všude je plno hub…. V tom mi někdo jemně sáhl na rameno: Co to povídáte, jaké houby? Můžete mi prosím předložit jízdenku?. Oddechl jsem si. Už jsem byl zase pouze cestující. Houby mám vážně rád, ale jen na talíři! Třeba jako tyto žampiony s kuřecími nebo krůtími kousky s hermelínem. Jakmile se řekne žampion, tenhle sen si ale vždycky vybavím.
A kdo dočetl až sem, zaslouží recept na tuto pochoutku a jeden bonus.
Žampiony s kuřecími nebo krůtími kousky
(pro 4 osoby, doba přípravy 20 minut)
4 řízky (kuře nebo krůta
300 g čerstvých žampionů
2 hermelíny (ne úplně měkké)
30 g másla
200 ml smetany
4 snítky čerstvého estragonu
sůl, čerstvě mletý bílý pepř
Kuřecí řízky umyjeme a nakrájíme na silnější nudličky, osolíme a opepříme. Očištěné žampiony omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky, menší na půlky. Sýr nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kuřecí nudličky a nakrájené žampiony, mícháme a necháme zezlátnout. Pak zalijeme smetanou a přidáme kousky sýra. Podle chuti dosolíme a asi 10 minut za stálého míchání na mírném ohni sledujeme probublávání.
Podáváme posypané nasekaným čerstvým estragonem.
TIP: nejvhodnější přílohou je bílá rýže, čerstvé těstoviny nebo čerstvá světlá bageta.
a bonus: Garáž a Houby
Tak zase přííííííště!!!!!!
K tomu se musí dodat:ha ha
Tady se směje jen Aleko a já. Čekala jsem tedy větší ohlas … :o((((((
To je jeho dilo? Radoby komika? No,ja se smat nemuzu,pac mi to smesne neprijde, kdyz si to predstavim v jeho ustnim podani,spis je mi nanic.. nebo..ze by se pro me staval cervenym hadrem??:-D
No, Lexulko, je tam uveden jako spoluautor, ale pouze receptů. K těm textům se vůbec nikdo nehlásí. Asi ví proč!!!!! Ale je to prezentováno jako Martinův houbařský deníček, tak to beru jako jeho věc. Já to beru jako ART BRUTO!!! Nejvyššího kalibru!
No, zuzi,……recept je celkem fajn až po hermelín, kterej naprosto nesnáším (možná bych ale snesla hermelínový plášť!), a estragon. Příběh mi přijde takovej, jako bych ho psala já, kdybych dostala téma a měla nějakej limit na to, abych něco napsala. A jelikož mě zrovna nelíbá múza na čelo, vytvořím cosi, na čem je znát, že je to těžce vypocený. Tedy – z prdu kuličku. Ačkoli udělat z prdu kuličku chce fortel, tak to nebude to správný přirovnání, chicht.
Jsem moc zvědavá na další příběhy, sem s nima!
zuzi,já to beru především jako BRUTO.
Kash: další příběhy už jsou velmi sentimentální, tohle byl jediný “humorný” … a raději se moc netěš :o)
Aleko: BRUTO? Tak pozor, příště ještě přitvrdíme!
Zuzi, já nevím … se mi nezdá ani recept ani vyprávění. Jsem zvědavá, co bude příště :o)
Iv, souhlasím, je to “nějaký divný”, ale ještě alespoň 2 příhody s recepty sem opíšu :o)
Nenech se odradit, piš!!!!
žampiony bych si dala, ale radši s vepřovym :))
To bys přece Martinovi neudělala … :O(
příběhy z kupé…takže i někdo jiný než já byl uchvácen sureálností textů brožurky “recepty(či příběhy?) z kupé”? strávila jsem u toho veselý večer, raději se nepokoušela uvařit. umění oslích můstků ad absurdum.
budiž mu omluvou, že splácí velmi, velmi velké dluhy…
..:o))) … dobrý džob dávat dohromady tyhle brožurky na železnici! No, když splácí dluhy, tak to se musí opravdu snažit!