Srp 172007
 

Nové Hrady (CR)

 Nové Hrady (CR) a naposledy pár zajímavostí z dovolené, tentokrát text rozdělený na 2 části.

Tato a pak ještě sakrální tématika, ale poeticky a tajemně. Jako obvykle mě nejvíce zajímají staré neopravené objekty v poločase rozpadu. Líbí se mi, protože jsou dělané s láskou a řemeslným citem.  A mám ráda jejich detaily. Čím to je, že dříve bylo všechno krásné a harmonické? Nebo se mi to jen zdá?

Nove Hrady dum cp 46 

Městský dům, tedy spíše bohatý městský statek čp 46 s duplovaným označením. Aby bylo jasno, že se nic nemění. A níže další lahůdka.

pracovita nemluvnata

Práce šlechtí. 

Na podélné části zdi, tedy průčelní straně kamenného plotu spojeného s usedlostí, se skví zajímavý basreliéf, který nám představuje pracovitá nemluvňata. Je jich devět. Nahatých a veselých, přestože nebo snad protože? pracují. 

 Podle atributů poznávám mlynáře (čepice, síto), sedláka (cep a snop), sadaře (žebřík, koš, strom), pak se tam jedno mimino válí s nějakou koulí u země – to opravdu nevím?, dále vinař, žnec (srp, obilí a stírá si pot z čela), a vodnář ?(má džbán), čihař ? (pták), a poslední opravdu nevím, snad pouhý hospodář, protože za ním je chaloupka a opírá se snad o strom…  Autor M.B.

Nove Hrady haltyr

 

Na celkovém snímku vidíte vpravo haltýř, Chtěla jsem vám jen přiblížit jak to v takovém městečku vypadá.  Haltýř znám jen ze skanzenu Veselý Kopec,  z vesnického prostředí. Co je to haltýř?

Slovem haltýř se ale dříve označovaly drobné kryté stavby průtočných vodních nádrží. Sloužily jako studny, vodní lednice, nebo rybí sádky. Někdy bývaly složené ze dvou prostor – jeden kryl studánku nebo pramen vody a druhým voda protékala a  chladila uložené potraviny (sloužil jako vodní lednice – do proudící chladné vody se stavěly zakryté krajáče s mlékem). V případě rybích sádek se do proudící vody se vkládaly konstrukce, jakési klece, na dočasné přechovávání většího množství ryb. Haltýře se stavěly roubené, zděné nebo z kamene – ty bývaly klenuté.

haltyr Nove Hrady    

Haltýř zblízka.

Ten náš je z betonových desek, které jsou ozdobené vrypy – lineárními  ornamenty, nápisem Pitná voda a florálním motivem (hrozen).  Sloužil nejen jako chladnice potravin, ale také jako zdroj pitné vody pro obec.  zuzi

   Zdroj haltýř: 

 Posted by at 21.08

  2 Responses to “Pracovitá nemluvňata a haltýř”

  1. zuzi,díky, bylo to poučné, čtivé, zajímavé. Osobně to sice mám podstatně blíž do Rožnova, ale Veselý kopec má taky svoje kouzlo. T.

  2. Děkuji Tosku, mám radost, že jsem tě zaujala. A přeju ti hezký víkend.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient