Úno 072007
 

Slovenské kremeše (nebo krémeše?)

to jsou ony!

Slovenské kremeše

 

Na těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 polévková lžíce rumu, 50 g másla nebo Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 1 polévková lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 polévková lžíce mléka.

Na žloutkový krém: 1 litr mléka, 3 až 4 žloutky, 2 vanilkové pudingy, 2 lžičky hladké mouky, 250 g měkkého másla, 150 g moučkového cukru.

Na šlehačku: 1 balení šlehačky v prášku, 150 ml mléka (nebo ušlehat šlehačku + ztužovač)

Všechny suroviny pro přípravu těsta dobře propracujeme a těsto dáme na 2 hodiny do ledničky ztuhnout. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na pomoučené ploše na plát velikosti dna plechu (asi 38 x 30 cm). Plát natočíme na váleček a přeneseme na otočené pomazané a posypané dno plechu. Dáme péci do předehřáté trouby asi na 180 stupňů Celsia na 10 až 12 minut. Po upečení plát ihned stáhneme na mřížku (opatrně podebereme dortovým nožem) a necháme vychladnout. Stejným způsobem upečeme i druhý plát.

Příprava žloutkového krému: Ve 1/4 mléka rozmícháme žloutky, puding, mouku a ve zbylém mléce uvaříme hustý pudingový krém, který za občasného zamíchání necháme zcela vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháváme pudingový krém. Krém natřeme na upečený plát a necháme ztuhnout v ledničče asi 30 minut. Po té na krém natřeme ušlehanou šlehačku podle návodu. Přiložíme druhý plát, rohy lehce zatížíme a necháme do druhého dne uležet. Před servírováním nakrájíme na řezy a lehce posypeme práškovým cukrem.

Je to výživné a dobré…. Vlastně víc než dobré –  je to božské. Zuzi

 

 

 Posted by at 12.30

  8 Responses to “A toto teď letí u nás:”

  1. Za 3 týdny jsem na privátě a začínám VAŘIT 🙂

  2. jsi mě rozesmál …… jestli začneš tímhle, tak se odradíš, začni prosím ČAJEM :O)))))

  3. Bacha na mě! Nejvíc ze všeho se těším NA TROUBU, tu na koleji nemáme. A to jediný mi zatím bránilo v rozjezdu… těch receptů rozličných chutí, co jen čekají na naší horkovzdušnou krásku 🙂

  4. máš můj respekt,ale přesto uvěřím až se pochlubíš svým skutečným výtvorem, zatím se jen holedbáš… :o)

  5. môžem povedať, že to je viac ako božské 🙂 je to jeden z najlepších koláčikov, aké som kedy jedol :)))

    PS: sorry, že som tu tak dlho nebol … na tvoj blog potrebujem čas … a toho bohužiaľ nebolo teraz nazvyš … prečítal by som si viac dozadu, ale … no povedzme, že vegetím a blogy ma teraz neberú 🙂 som napapaný, nemusím myslieť na skúšky a som vytešený na dnešný večerný hokej 🙂 no môže byť niekomu lepšie? :)))

    PPS: krémeše 😉

  6. no to je dost,že jsi se zde ukázal, ráda tě vidím, no nic se neděje žes tu nebyl, přežila jsem to :o)))… Tak krémeše … tak tedy více než božské … jak to mám tedy nazvat??? dobrý, lepší, nejlepší, božský a co je pak… víc už to stupňovat nejde … snad orgastické ??? No, řekla jsem o dovolené, že kokosky z Jindřichova Hradce jsou lepší než sex a tyhle krémeše jsou ještě lepší než ty slavné jihočeské kokosky…. je to tak…

  7. myslím že „lepšie ako božské“ je dosť dobrý stupeň stupňovania takýchto pozitívnych superlatívov :)))

  8. nu ano, to jistě, ale tak mi to nedalo a hledala jsem jak to říci né opisem ale jedním slovem …

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Tvorba webových stránek: Webklient