recept na Novoroční štěstíčka
Více než kdy jindy slyšíme koncem roku ze všech stran slova pohoda, klid, spočinutí… ale já mám dojem, že udělat si čas na tu pohodu a klid to bych snad mohla, i když … stále mě něco honí, stále mám pocit, že je něco někde nedodělaného, tak se tam vrtnu a pak zase někam jinam… a když si konečně čas najdu … jak ho naplnit? Jak se dělá pohoda? Umím to vůbec? Cítíte to také? Kdepak, střídání stavů klidu a pohody, kyvadlo se nachyluje stále na jednu stranu. Co se snažíme zamaskovat prací? Strach ze sebe sama, z hlubších myšlenek, které se vynořují když opustíme ty všední, stále nás pronásledující?
Nedávno jsem měla zde motto: Do vlastního nitra vcházej bez klepání.. a teď je výjímečný čas, zvláštní příležitost, kdy můžete zkusit srozumět se se sebou samým – pustit si sama sebe k tělu a můžete zažít i hřejivý pocit lidského sblížení … a tak alespoň na chvíli zastavit vteřiny věčnosti … zažít malý obyčejný zázrak…
Klid… ve staré Číně bylo zvykem dávat novoroční štěstíčka – do cukroví zapečené malé čínské psaníčko pro štěstí, což tak to zítra zkusit???
Opíšu vám recept, přiložím nepovedenou fotku a posílám vám všem i jedno již otevřené štěstíčko:
Sedni si každý den na pět minut a nalezni v sobě klid. Opravdový klid a pokoj – takový, jako když se stane o Vánocích zázrak.
Recept na Novoroční štěstíčka:
Štěstíčka poprvé upekl zhruba před osmdesáti lety kuchař čínské národnosti žijící v Americe. A stojí za to si je vyzkoušet, i když je jejich příprava trochu komplikovanější. Vydrží ale déle než den a je s nimi zábava.
Do každého štěstíčka se totiž zapéká přísloví, přání nebo předpověď. A někteří osvícenější kuchaři do nich vkládají dokonce bankovky nebo drobné dárky.
Předehřejte troubu na 150 stupňů a připravte si plechy, do kterých rozložte papír na pečení. Na deset kusů sušenek potřebujete 2 větší bílky, které do pěny ušlehejte se 3 lžícemi rostlinného oleje. Uložte do chladu. Do mísy nasypte 8 polévkových lžic mouky (nejlépe hladké), 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva, na špičku lžičky soli, 6 pol. lžic moučkového cukru a 2 pol. lžíce vanilkového cukru. Dobře promíchejte se 4 čajovými lžičkami vlažné vody a posléze ušlehanými bílky. Těsto by mělo být hladké, bez hrudek a polotekuté.
Těsto nakapte na papír na pečení a krouživými pohyby vytvarujte kolečka tak, aby se těsto rozprostřelo rovnoměrně. Pečte dozlatova, zhruba 15 min. Postupně tvořte štěstíčka (vložte vzkaz, překlopte na polovinu a ohněte přes obrubu sklenice nebo vařečku). Těsto se musí tvarovat horké, proto pracujte v bavlněné rukavici. Sušenky vyndávejte z trouby postupně, ale troubu stáhněte na polovinu.
Zdroj: http://lidovky.zpravy.cz/netradicni-silvestrovske-chutovky
-db0-/ln_noviny.asp?c=A061230_000139_ln_noviny_sko&klic
=216950&mes=061230_0
a Elánplus 12/2006