Zdravě a chutně
Dnes večer jsem pekla. Potřebuji zpracovat jablka a už mě nebaví stále jen štrúdl a zase ten štrúdl (proč se píše štrúdl s čárkou a ne kroužkem nad u?, že by základem slova byl úd … , ale nemáme jazykový koutek, ale vaření … tak zpět). Tak jsem hledala něco jednoduchého ale trochu nezvyklého, až jsem objevila na kousku kartonu opsaný recept s názvem Jablkové řezy. Ještě jsem je nezkoušela – byla tam zajímavost v náplni, nejen jablka, ale i pudink. Tak jsem vyzkoušela, trochu upravila a výsledek byl velmi příjemný. Nejen dobrá chuť, ale i zajímavý vzhled – skleněný efekt v řezu, v jablečné vrstvě.
No, není to výborný tip na pohoštění vašich přátel? Četla jsem kdysi v Lidovkách, jistý bankéř Kinský tam měl pravidelný sloupek s radami jak být nóbl, a ten doporučoval – tedy dával obecně přednost ruční práci… hlavně, když vám na někom záleží … a týká se to dárků, pohoštění a já nevím čeho ještě všeho, ale když se do toho pocitu vcítíte, pochopíte (ručně psané dopisy, vlastnoručně uvařený oběd, doma upletený kulich …). No, doufám, že vám to je jasné, blíží se vánoce a tak se snažte. Ručně upletený svetr vašeho miláčka potěší nejvíc… Já ale letos nepletu… tak alespoň peču …
Jablkové řezy:
Těsto:
� kg polohrubé mouky
1 Hera nebo máslo, jak je libo
3 lžíce krystalového cukru
1 prášek do pečiva
1 vejce
trochu mléka
Suroviny umístit do mísy a zpracovat, rozdělit na 2 díly.
Náplň:
1 � kg jablek (oloupat a nastrouhat na plátky)
12 lžic cukru
3 vanilkové pudinky (já přidala navíc trochu citrónového, pro lepší chuť)
V míse promíchat.
Na plech vyložený pečícím papírem plát těsta, na něho náplň, překrýt dalším plátem (nemaže se ničím ani nepropichuje) a péci tak na 180 st. � hodiny.
Tak do toho!
Upekla v troubě zn. Gončar Zuzi
prosím jedla menej … ja sa po týchto článkoch strašne napchávam 🙂 no a keď uvidíš čas pri mojom komentári, tak zistíš, ze to ani nie je zdravé a dôvodom si Ty! no proste jedla sem dávaj menej 😉
macho,tak já jsem odpovědna za tvoji potenciální obezitu … to jsi teda přehnal ,důsledky nést odmítám … no, ale, dočkáš se, jdu od pondělka do práce a dýchánky u doma vařené stravy končí … nebudu fotit chleba s máslem …
MŇAM! Pošli posly!
Pozdě… mladej … pozdě v noci …totální likvidace …
😀 tak s tou obezitou si ma povabila 😀 nikdy nebudem obézny 🙂 ja sa vždy snažím pribrať, ale nejde mi to, nech jem ako chcem … podľa mnohýých ľudí som človek, ktorý „žerie“ najviac zo všetkých ľudí, čo poznajú … a asi to je aj pravda, keď to potvrdil aj môj spolubývajúci … (keď som si dal na večeru 14 párkov a polku chleba) … ja proste tých 70 kíl prekročím len keď som doma a maminka ma zásobuje každých 5 minút novým jedlom :))) už sa teším na Vianoce :)))
Macho, ty jsi teda borec… mohl bys být profesionální jedlík … a objíždět různé soutěže, ale tys intelektuál a ne materialista … to je rozpor …
ako si ma odhalila ??? http://machy.borec.cz/
tý jooooto je teda trefa!!!!! no ty nejsi borec, ty si génius. Ne fakt, dovedu si představit, co je za tím práce… dobře jsi nazval svoje stránky „skromný hrdino“ …
no musím povedať, že najťažšie bolo spraviť literatúru … tú som spracovával asi 3 mesiace a je to 100% všetko vlastná práca … NOSka bola len tak na 2 dni, aby sa nepovedalo a angličtina a dejepis je plagiátorstvo činené s mojím scannerom … v prvom prípade môžem byť trestne stíhaný, lebo tá kniha sa predáva za ťažké prachy a v tom druhom sú to len poznámky našej profesorky … no a keď sme všetci odmaturovali, tak predo mnou ako vďaka stálo vo štvrtok 2 x 2dl vodky a ja som potom už o pár hodín nestál 😛
borec macho a jeho oblíbené konce … takzvane „machovy akcie“ …
nj … tie mesiace driny za tú jednu noc v kóme zadara stáli 😀
… tři měsíce dřiny a pocit štěstí, že jsi někomu něco nezištně daroval … je to takové klišé , ale platí stále a vůbec … je to taková „potrava ducha“ pro vnímavého člověka, ne? …