Pro 022017
 
horacek

a rychlý tvarohový koláč

 

Doplatila jsem na svou ležérnost. Poprvé bylo v noci pod nulou a do rána mi zamrzla zbytková voda v sudech a několika plastových kyblících. Ale přituhuje i na síti…  Horáček tlačí na pilu, aby neskončil s ostudou. Takhle optimisticky vyzubeného jsem ho nikdy neviděla. Má všechny znaky  Sobotky z volebního plakátu.

horacek

 

Včera jsem byla pilná. Potřebovala jsem zpracovat cca 3/4 kg domácího tvarohu z pondělka. To je náš den, kdy se cestou do Moravské Třebové stavujeme na Březinách v družstvu, kde prodávají nepančované mléko a z něho vyrobené produkty – jogurt, tvaroh a sýry. Krávy žerou trávu a seno a podle slov paní v přípravně tam smetanu nenajdete. Neodstřeďuje se. Proto je všechno tak dobré. Možná to je pro mnohé z vás samozřejmé, zajet si do kravína. Pro mne však nové. Minule jsem dokonce požádala o náhled  „vedle“ a chvíli jsem pozorovala dojenou krávu a ostatní čekatelky. Jsem naivní, a tak se ptám i na takové hlouposti, jak dojí krávy co je mají v létě na pastvě daleko od kravína… tak ty se nedojí protože nemají mléko (jalovice) nebo jsou s nimi telata. Vlastně jsme to viděli nedávno, když jsme na Březinách usnuli pod Luňáčkovou lípou pozorujíce pasoucí se stádo. Bylo to tak jak paní říkala, a navíc se tam vyskytoval býk. Jednou si chtěl skočit, ale nějak se mu to nezdařilo. Jinak se nic nedělo a bylo to velmi uklidňující.

Rychlý tvarohový koláč

Času bylo málo, a tak jsem to riskla. Přestože jsem ještě nikdy drobenkový koláč nepekla a moc jsem tomu nevěřila. Výsledek ale překonal moje očekávání. Není to buchta, ale zákusek jako z cukrárny. Chuť vynikající!!!

IMG_3596

Drobenka: 

z těchto přísad zpracujeme drobenku, nemusíte se striktně držet gramáže, přidáte-li mouku, použijte víc másla a cukru ….

  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g hladké mouky

Náplň:

práci si ulehčíme našleháním, používám jednu metlu, mám pocit, že to tak nevystřikuje, ale kdovíjak to vlastně je.

  • 3/4 kg tvarohu
  • 1 hrníček krupicového cukru (nebo krystal)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 hrníčku mléka
  • 3 vejce
  • strouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Na vymazaný plech urovnáme cca 1/2 – 3/4 drobenky, rozprostřeme tvaroh a nasypeme zbytek. Pekla jsem cca 3/4  hodiny na 170°C v horkovzdušném režimu.

 

 

 

  4 Responses to “Přituhuje”

  1. Jojo…
    Teda voda a Horáček.
    Vodu jsem stihla vylejt.
    Sebe vyleju až za tejden. Na firemní veselici.

    Tvarohovej koláč jsem dělala v pondělí, byl skvělej, jen jsem musela upravi poměrová množství o cca 1/3:
    https://recepty.vareni.cz/buchta-s-tvarohem-a-broskvi/

    To, cos nafotila ty, mi připomíná tzv. hraběnčín závin, cca stejné těsto, jen místo tvarohu strouhaná jabka na ně našlehané bílky. :-)

  2. Ahoj Ruliso. Zkusím ten s broskví, dnes jedeme pro tvaroh. Sudy už jsme vylili, byla to zatím jen slupka. A koukám, venku padá pomalu snížek. Právě jsem vstala. Tak to je o něco veselejší než včera. To jsem vstala v jedenáct. Uvítala bych zimní spánek. Chybí mi slunce. Hraběnčin znám, mám někde i recept, ale nikdy jsem ho nedělala.

    • Je moc dobrej. Jen to chce fakt udělat o dost víc těsta (máš-liu normální torubu a ne jen nějakou mini) a dát 750 g tvarohu. Míň mlíka k němu, ale to spíš podle tuhosti toho tvarohu.
      Vzala jsem tuhle broskvotvarohovou buchtu i do práce a do sauny, chutnala všem.

      • Hele, teď se mně ztratil komentář… a včera dvoustránkový elaborát… ukládala jsem a najednou nic. Nakonec jsme to objevili, ale trvalo to hodně dlouho. Líčila jsem, jak jsme dnes jeli do Moravské Třebové a nakonec z toho byla okružní jízda po vysočině a návrat domů. Jednou jsme zapadli a když nás vytáhli nemohli jsme si vybrat kam pojedeme. Museli jsme jet úplně někam jinam a nešlo otočit. Sněhová kalamita… to byl adrenalin, Buchtu zkusím a dám vědět. jen ten kompot ještě nemám.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>