Úno 252016
 

vyzkoušený, standardní postup

 

IMG_7125

Pohankový chleba

Pohankový chleba jsme tu už měli, viz, ale od té doby jsme se neflákali a recept jsme vylepšili.  Už se s tím nepáráme, pečeme 3x do týdne a všechno sníme.  Občas dáme nějaké pečivo ze supermarketu pro změnu – rádi máme třeba pohankový chleba s ořechy z kauflandu atd… – ale jinak nám ten náš pohankový stačí. Nám chutná s máslem nebo cizrnovou pomazánkou. Nejvíc však s tímto vynálezem, viz! Bez této pomazánky už nedokážeme žít. Rádi přikusujeme nějakou zeleninu, zejména rajčata. Tak jdeme na to:

Pohankový chleba:

chleba z pohanky

Pohanka neobsahuje lepek, přidáváme brambory, Psylium Dr. Popova a inulín, aby chléb nebyl drobivý. Tyto tři složky lze vzájemně nahrazovat. Chléb pečeme v pekárně ETA Harmony. Výsledek se výrazně neliší v závislosti na použitém programu. Chléb podle předchozího receptu, viz odkaz výše, byl málo porézní. Ten současný se svými fyzikálními vlastnostmi blíží pečivu, které dostanete v obchodech. Navíc je lehce stravitelný a bez geneticky modifikované pšenice. Netvrdne ani během 4 dní (déle nám nikdy nevydržel). Má specifickou chuť, na kterou jsme si rychle zvykli a průmyslově vyrobené pečivo požíváme jen výjimečně.

Tipy a triky:

– používáme mouku z mechanicky loupané pohanky. Kupujeme ji v pohankovém mlýnu Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm, nebo v prodejnách zdravé výživy. Mechanický způsob loupání zachovává v pohance nejvíce živin,

– pokud je chléb málo porézní, zvolte program s delším nebo opakovaným kynutím těsta,

– brambory se musí v sypké směsi ostatních surovin dobře rozmělnit. K tomuto účelu používáme lis na brambory. Po prolisování brambor a rozmíchání se zbytkem surovin již všechnu ostatní práci zvládne pekárna,

– semínka do chleba dávejte v množství a poměru podle chuti, my dáváme 2 polévkové lžíce lněného a po 1 lžíci ostatních.

Cizrnová pomazánka, – chcete-li HUMUS

_DSC8567

Cizrnová pomazánka

Na obrázku vedle pohankového chleba a pomazánky vidíte i dvě slánky ze Soláně, z valašského ateliéru u Hofmanů – návštěvu rozhodně doporučujeme a nelitujte cesty přes celé Česko. Valašsko je oáza Čech. Nebo Moravy??? Hmmm…. Čech i Moravy.

Poprvé jsme ochutnali cizrnovou pomazánku zakoupenou v supermarketu Albert (později i náhodně v Globusu) v období vánoc. Byla skvělá, hladká, nadýchaná, ale drahá jako čert a plná různých dochucovadel a tak podobně. Zachutnala nám na první pokus a rozhodli jsme se ji vyrábět v naší domácnosti, mimo jiné i pro její vysokou cenu a místní nedostupnost supermarketů.

Chuťově jsme se dostali na minimálně srovnatelnou úroveň, zpočátku se nám však nedařilo tak jemné rozmělnění cizrny jako u průmyslové pomazánky. Nejprve jsme odrovnali náš mixer ETA, který bez závad sloužil více než 30 let. Tyčák Phillips se zase strašně zahříval, kdepat to mixovat 2x 10 minut, jak mnozí doporučují…

Tak jsme hledali vhodný přístroj na síti. To bylo komentářů! a vcelku jsme se dověděli prd!!!!! U celebrity cuketky si jeho fandové notovali a pochvalovali nějaké drahé stroje s raketovým pohonem, ale toho se miláček vědec obával. Myslí si, že to není dostatečně vyzkoušené a ani to nakonec nedává smysl. Důležité na jemné promísení je podle něho ta mezera mezi nádobou a rotujícím sekáčkem. Má být co nejužší… jo, tak mi to říkal… tak jsem ho požádala, aby vám to všechno napsal a já připojím nakonec suroviny. Tak co říká miláček??

Doporučené výkonné mixery v ceně kolem 16 000 Kč jsme po předchozí zkušenosti zavrhli. Nakonec jsme si dokoupili k našemu tyčovému mixeru sekáček. Je též doporučen pro výrobu cizrnové pomazánky, s výsledkem jsme však opět nebyli spokojeni. Postupným experimentováním jsme zjistili, že pro jemné rozmělnění je nutné do sekáčku dávkovat co nejvíce  pevné fáze (cizrny) s minimem kapaliny. Jen tak, aby docházelo k  promíchávání směsi ve směru kolmém na rotaci sekáčku.  Energie dodaná motorem se tak maximálně využije k rozmělnění cizrny. V případě nízké viskozity dojde k rotaci směsi a uvedená energie se spotřebuje na její míchání.

Je to zkrátka alchymie… a musíte si to ošéfovat sami, co vám mám povídat. Jsme spokojeni, ale ta jistá nadýchanost albertovské pomazánky nám stále chybí. Ta naše je hladká, chuťově skvělá, ale taková dřevorubecká, což by tak nevadilo, kdyby člověk neměl v paměti tu „albertovskou lehkost“….  Před několika dny však jsme si koupili pro porovnání i cizrnovou pomazánku z Lidlu a představte si, že s tou naší byla plně srovnatelná. Nebo obráceně. Konzistence a chuť na stejné úrovni. A tak máme radost, že jsme standardní.

Suroviny a postup vám okopíruji z webu Kluků v akci. Zpočátku jsme se drželi jejich dávkování a postupu, ale dnes již neodměřujeme ani nevážíme. Půl pytlíku suché cizrny přeperu vodou, namočím do vody, šoupnu do ledničky a druhý den scedím a uvařím v neosolené vodě. Nechám vychladnout a pak už nastupuje vědec se svým nástrojem a kouzlí. Na talířek mu připravím sůl a koření, vedle šťávu z citronu, olej a tahini. Když je vše hotovo, mixuje na několikrát, pomazánku dochutím do konečného stavu. A je to!

150 g suché cizrny
1 dcl studeného vývaru z cizrny (s tím opatrně, dodáváme… hodně uberte)
4 stroužky česneku (krájím ho, a přidávám pro pikantnost i chilli vločky z mlýnku)
0,5 dcl olivového oleje (přidáváme jak to vyjde…)
1 citron (šťáva)
sůl
římský kmín drcený (opatrně, specifická chuť dává říz, ale nepřehánět – stačí asi jedna rovná čajová lžička)
100 g sezamové pasty tahini (my dáváme cca 2 polévkové lžice)

1. cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit – zvlášť cizrnu, zvlášť vývar

2. uvařenou cizrnu rozmixujeme v kuchyňském sekáčku společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu

3. na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini – tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pasty

4. hotovou pastu podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem

Přejeme vám dobrou chuť, miláčci a recept ještě budeme vylepšovat… kdybyste měli nějaký nápad, sem s ním a díky.

  4 Responses to “Pohankový chleba podle miláčků 2 a pomazánka z cizrny”

  1. To je paráda! A nejlepší jsou ty solničky :). Pohanku milujeme, navíc se skvěle vaří – večer dám do hrnce vodu, až začne vařit, vypnu sporák, nasypu pohanku, trochu osolím, přirazím pokličkou a ráno už futruji do krabiček jako přílohu k nějaké zelenině nebo masu. Jen když to špatně odhadnu, tak pohanku musím trochu zcedit :). Ten chléb zkusím, sice nemám pekárnu,ale nějak si poradím, díky.
    Ať se daří v Hradci a všem chutná.

  2. Na cizrnu pouzivam mlynek na maso. Mletim se z toho udela takova kase. Je to rychly a snadny

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Web vyrobili ve Webklient.cz