Říj 212014
 
_DSC1243

představujeme výsledek našeho dvouletého snažení o zdravý výživný a chutný chleba z pohanky na konci textu další odkaz na vylepšení

 

_DSC1243

Pohankový chleba podle miláčků

V pátek jsem si pěkně debužírovala. Celý týden jsem se na to těšila a byla jak na trní, jestli se bude podávat kančí s omáčkou nebo se zelím. Přála jsem si se zelím a opravdu se mi můj sen splnil. Abych svou chuť na tento pokrm ještě vystupňovala, na hostinu jsem se na poslední chvíli rozhodla jít do města, kde se kančí podávalo, pěšky, starou poutní cestou podzimním lesem. Šla jsem sama a musela držet velmi vysoké tempo, aniž jsem se zastavila, byť jen na chvíli. Za hodinu a dvacet minut jsem byla na místě a po nezbytných oficialitách se šlo na to. Vychutnala jsem si kančí na víně, zelí a 5 houskových knedlíků. A nechala si přidat porci zelí se šťávou. Byla to čistá eufórie, protože maso mi je velmi vzácné. Ne že bych se ho zříkala, ale jíme zkrátka trochu jinak. Žaludek už není tak plechovej jako zamlada a žádá si ohleduplnější zacházení…

Kanec dobrej, ale pohankový chléb s naší vymazlenou pomazánkou také není k zahození. Chléb je výsledkem našich dvouletých experimentů a myslíme si, že už je na čase se s vámi o ten recept podělit. Šiřte jeho slávu dál a pomazánky též.

Pohankový chleba podle miláčků

Suroviny:

Celozrná pohanková mouka        400 g

Brambory vařené                             2 středně velké kusy

Mouka jiná (lněná, cizrnová..)   60 g

Syrovátka                                           70 G

Chlebové koření                              15 g

Semínka:    lněné                              60 g

sezamové                     50 g

slunečnicové               50 g

dýňové                          30 g

Kypřící prášek bez fosfátů           7 g

Kvasnice sušené                             18 – 20 g

Psylium Dr. Popova                       10 g

Sůl                                                         1,5 kávové lžičky

Voda                                                    600 ml

Bylinky (sušené)                             saturejka, tymián, kopr… dám co mám

Navážíme všechny suroviny s výjimkou brambor a promícháme. Brambory ručně rozemneme ve vzniklé směsi.

Pečení v pekárně:

Odměříme  vodu, nalijeme do formy a nasypeme uvedenou směs. Zamísíme a pečeme programem Standard  (ETA Harmony) 3:40 přes noc.

Pečení v plynové troubě:

Suroviny promícháme i s vodou a necháme vykynout ideálně při teplotě kolem 40°C cca 2 hodiny. Rozehřejeme troubu na maximální teplotu, vložíme formu s chlebem a necháme 15-20 minut na maximální teplotě. Poté snížíme průtok plynu na minimum a necháme 45 minut v troubě. Pak plyn vypneme a chléb necháme v troubě vychladnout.

Postup je vhodné vyladit podle typu pekárny nebo trouby, poměr surovin podle individuální chuti.

Tak ať se vám to povede a věřte, že pohankový chleba je nejlepší s naší zdravou výživnou a chutnou tvarohovou pomazánkou, vše doplněno rajčaty.

Další vylepšení receptu:

http://rozvedena.blokuje.cz/pohankovy-chleba-podle-milacku-2-a-pomazanka-z-cizrny

  9 Responses to “Pohankový chleba podle miláčků”

  1. Když mě pohanka z neznámého důvodu děsně smrdí. Je to snad jediná věc, kterou prostě nepozřu. Takže zůstanu u kváskového chleba, do kterého teda taky přidáváme ledacos (výborná je karamelizovaná cibule a různé bylinky).

  2. Něco na tom bude, Sejra, chleba z pohanky je nezaměnitelný svou vůní i chutí. Přiznávám se, že zkraje jsem tomuto chlebu moc nefandila, nechtěl nám pořádně nakynout a opravdu byl moc „specifický“, nezvyklý. jako nějaký vojenský komisárek. Časem jsme ho však zdokonalili jak to šlo a na ten odér nebo jak bych to nazvala jsem si nejen zvykla, ale nedovedu si už představit, že bych tu naši pomazánku jedla na něčem jiném. Chleba je poněkud drolivý, pravda, ale čerstvě vytažený z trouby a trochu zchladnutý je opravdu skvělý. Nikomu ho ale nenutíme, že :) .
    Pohankový chleba ve mně navozuje pocit, že jím něco starodávného, pokrm pocházející ze starých slovanských časů. Jeho chuť je zemitá a po dvou letech musím přiznat, že si na něm moc pochutnáváme a právě jeho nezvyklou chuť si ho v kombinaci s pomazánkou ceníme.

    • Žena do mně zkoušela narvat pohanku všemi možnými způsoby, ale prostě to nejde. Ne že by žena byla nějaký výživový fanatik, ale nějak měla pocit, že to kilo pohankové mouky musí do mě narvat:-) Jinak sním témě vše, krom rybí polévky a dršťkové, takže si myslím, že si mohu dovolit něco nejíst;-) Notabene, když sám dobrovolně vyžaduju k večeři salát, těstoviny, luštěniny apod. a řízek mám až někde na konci preferencí:-))))

    • „něco starodávného, pokrm pocházející ze starých slovanských časů“ ?
      Já myslela, že pohanku sem přinesli Turci v 16.století (proto taky ten název). Ale možná se pletu.

      • Ha, tak na internetu je
        „pravděpodobně v souvislosti s nájezdy Tatarů ve 13. století“

        Takže dřív. Každopádně nic slovanskýho, jak název napovídá.

        Je docela dobrá v polívce nebo ve směsi s masem a zeleninou, to snesu. Chleba snad taky, ale takové recepty nepodnikám, je tam moc ingrediencí a moc semínek, který mě spíš otravujou, než aby mi dělala radost. A taky nevařím nikdy podle váhy, protože jsem moc líná a protože by výsledek nebyl žádný překvapení.

        • Máš Liško pravdu, povídali nám to i v pohankovém mlýně, pohanka od pohanů, a také na Hostýně se k tomu váže pověst, ale já už to mám spojený se Slovany, s ruským komisárkem atd… Miláček ingredience také neváží, ale když jsem po něm chtěla recept na blog, tak to odvážil. Už to má v paži a posledních 5-6 chlebů už dosahuje výrobek standardní kvality. Jíme ho pouze s tou tvarohovou pomazánkou. Ty chutě se doplňují přímo zázračně…

  3. Možná se, Sejra, zříkáš zbytečně… Nemusíš hned jíst pohankovou kaši, já to vlastně taky ještě nezkoušela.. Pohankovou lámanku používáme jak takové plnivo bez chuti. Zahušťujeme s ní cokoli místo jíšky a místo nudlí a jiných noků do polévky. Nadlehčujeme s ní játrové knedlíčky do polévky. Když se v krémové polévce rozmixuje, vůbec nepoznám že tam pohanka je. Pohanka ještě není zmutovaná jako ta potvora pšenice, která je mimochodem jedním s faktorů způsobujících stařeckou demenci. Koupili jsme si ve mlýně i těstoviny z pohanky, ale ještě jsme je nezkoušeli. Teď máme sezónu dýní, baklažánů a k tomu brambory… a když si pak dám příležitostně kančí, je to zážitek, na který se vzpomíná hodně hodně dlouho…

  4. [...] Pohankový chleba podle miláčků 2 a pomazánka z cizrny [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>