Srp 162011
 

gastrorozbor

Koupila jsem si včera aby mi to lépe utíkalo poprvé v práci pytel gumových medvídků.

Není to pytlík, je to opravdu pytel mající hmotnost 300 g. Prohlížela jsem si později v klidu obal kolik že to balení vlastně má energie, když se nyní už tolik nehýbu jako o dovolené. Abych ta odčerpaná kila opět nezhmotnila. Člověk loví a loví a najednou není z čeho a člověk je na dně. Prázdného pytlíku!. Čtu: jedna porce gumových medvídků má 99 kcal.

To ale z toho nejsem moc moudrá, říkám si, jedna porce… to je velmi neohraničený pojem. To není jeden knedlík nebo jeden větrník… Otevřela jsem v zadumání pytlík a vybrala si dva malinové medvídky, aby se mi závity onačeji otáčely a hned jsem dostala nápad. Co takhle pomocí trojčlenky spočítat kolik gumových medvídků vlastně tvoří jednu porci. Hbitě sypu obsah sáčku na bílý papír, třídím, rovnám, sčítám, dělím…

A zde je výsledek:    300 g = 115 medvídků, kolik medvídků tvoří 30 gramovou porci?

Jedna normalizovaná porce medvídků obsahuje 11,5 medvídka! A to je proklatě málo! zuzi

Tohle je můj příspěvek k všeobecnému gastronomickému tsunami posledních let. Cestou z Rakouska jsem si v Budějcích koupila Lidovky a zaznamenala novou hvězdu gastronomických rozborů|: Karolínu Kamberskou,  zpěvačku z bývalých Sester  Steinových. Tak si říkám, kde se tu najednou tolik odborníků a odbornic bere. Nevím, jestli na to budu stačit. Ale už jsem začala. Zeť mne naučil rozpoltit vajíčko na hniličku a oloupat vajíčko natvrdo. Obojí vtipné. Jistě to znáte, abych nenosila sovy do Athén. zuzi

 Posted by at 14.41

  23 komentářů to “Kolik gumových medvídků tvoří jednu normalizovanou porci”

  1. Medvídci vypadají v řadě skvěle :o), ovšem nejvíc mě pobavilo " 2 malinové (medvídci/ky) snědeny" :o)))

  2. Ano pobavilo to nejen tebe, nějaký vtipálek umístil odkaz na medvídky na OKOUNA s titulem: Obrázek, před kterým jsem se právě vyhonil.

  3. takže jedna porce je asi vrchovatá polévková lžíce? ještě mě nenapadlo je takto pojídat.
    ale fotka šelem je super!

  4. Jantarový chutná jak? Odhaduji, že je vytvořena chuť jako med.
    Co se týká vajec, tak Češi vždy chodili na zkušenou do Vídně, takže mě nepřekvapuje, že zeť učil zacházet s vejci. Třeba by jste mohla sdělit jaká Vás naučil vařit stará Rakousko – Alpská jídla. Také by mě zajímalo, kde a jak pracují v Gmundenu a v okolí. Když jsem tam byl,nedovedl jsem si představit co tam dělají. Nikde žádná továrna, v okolí jezera Traunsee svahy strmé, takže ani pastevectví.

  5. LBJedenact a pul medvidka, ledni brtniku, by ti popadalo ze lzice, zvol mensi naberacku. Mozna by vyrobce mohl v pytliku tu doporucenou porci naporcovat: treba rodinne baleni na vylet: 4x 11 a pul medvidka.

  6. LV,jantarový je takový delikátní, jakoby méne sladky, prirovnala bych nejspise k mene sladke hrusce.
    Dobry napad, dekuji za inspiraci, mam urcite takove postrehy, ktere bych rada sdelila. Ohledne jidla i zamestnani. Mela jsem vecer v planu vysvetlit pojem freeshoping – je to moderní výraz pro jistou starorakouskou tradici. Ale nevim zda se k tomu dostanu, jsem vysílena prací na zahrade, ted jsem skoncila…

  7. Zacházení s vejciMozna leckdo nevi jak se v Rakousku zachazi s vejci, a tak rada se podelim o sve postrehy. Varene vejce na tvrdo zeť stejně jako u nas jako u nás umisti do vylevky a osprchije ho ledovou vodou. Pote na prkenko polozi na bok a lehce poválí. Chce to grif. Vejce musí mít mozaikovitě narušenou skořápku ale samotný obsah nesmí býti válením poškozen. Poté již jde loupání snadno.
    Vejce na hniličku zeť umístil do tradičního přípravku na umístění jednoho vejce, nevím jak se tomu vlastně říká, vaječník asi sotva… zaměřil nejprve pohledem a poté i zkusmo přiložil ostrý nůž ke skořápce, hluboce se soustředil a jediným švihem rozdělil vejce ve skořápce na dva díly, které poté lžičkou vyjedl. Připomnělo mi to umění indických mnichů prorážejících švihem hrany ruky cihlu.

  8. [2] kdo to mohl být? 😀 třeba chtěl aby tu bylo víc živo 🙂

  9. Vejce natvrdo : poklepu na špicích, poválím ale moc netlačím, poté chytím za skořápku uprostřed rovníku vejce a oddělím v podstatě dva půlkruhy, pokud se to povede tak již není co loupat
    na měkko : varianta na dvě poloviny nožem je zřejmě varianta která byla ukázána v jednom starším českém filmu, tam se ale odsekávala jen špice
    pamatuji si jak jsem v době předškolní jedl vejce na měko, to se dalo do takové sklenice, dnes bych to přirovnal ke zmrzlinovému poháru, její rozměry byly akorát na velikost vejce, oloupala se jen část nahoře a zbytek se vyjídal lžičkou.

  10. TS,to opravdu nevím, do té uzavřené společnosti mi byl odepřen přístup, ale fakt… jsem za to oživení vděčná.

  11. LV,Ano, natvrdo používáte stejnou technologii, jen jsem si v tom ajfru, jak to zeť prováděl napamatovala to elegantní odtržení na rovníku a naměkko. Ano, oddělil špičku, ale takovou akorát, pak ji také vyjedl, byla to taková čepička. je zajímavé, že ta nádoba na vejce nemá speciální název, když to nějak někdo nazývá tak stojánek, což je takové technické, ale rozpačité..
    http://img252.imageshack.us…8.jpg

  12. Vzpoměl jsem si najednu věc v souvislostise sklenicemi. Kdysi dávno jsem viděl u jedněch velice starých příbuzných sklenice, jejich obvod nebyl kruh ale přibližně osmistěn, krátce obvod nebyl křivka ale sestaven z rovných ploch, nedávno jsem takové viděl v umělecko průmyslovém muzeu v Brně, jako vzácnost z období vídeňského funkcionalismu. V Rakousku si podobně jako Angličané potrpí na tradice, nepoužívají se tam takové dodnes?

  13. Ano, potrpí si na tradice, je to až s podivem, jak v téhle oblasti v tomto letním období, kdy jsou samé slavnosti, veselice, hudební produkce, frčí ty jejich tradiční kožené kalhoty, harmonika a jódlování, případně nějaké sladkobolné panovy flétny, zkrátka nic pro nás co máme rádi punk a metal. Na plakátek jsou vidět samí rakouští vymydlení metrosexuálové, marně vzpomínám ke komu bych je přirovnala. Snad ke "zjevení" jménem Jakub Smolík. Sklenice tohoto druhu naši nemají.

  14. jestli ty medvídky dáš do malé skleněné lahvičky, zaliješ vodou a vyfotíš, možná že to teprv bude překvapení 🙂

  15. Jo???Tak zítra, já jsem je nechala všechny v práci, abych doma nesnědla víc než jednu porci!

  16. vejce na tvrdo loupu tak, že mu nejprve jemně natluču po vyndání z horké vody a pak ho vnořím do studené vody, oloupe se skvěle, do hniličatého se vloupávám tak, že buď useknu špičku a když se nepovedem natluču jí lžičkou a pak to sloupnu.
    Medvídci jsou zdraví, rostou po nich vlasy a zpevňují se nehty:o)

  17. Mod,je vidět, že se vyznáš; já potrénuji. Válet vejce jemným tlakem půjde, horší ten přesný řez. Přinejhorším budu preferovat velce natvrdo.

  18. Asi si dnes koupím medvídky :-).
    My doma máme obyčjné "stojánky na vajíčka", označení "vaječník" používám pro krabičku na vejce, co je v ní prodávají v obchodě :-).
    To s tím loupáním vajíčka natvrdo neznám, ale ráda zkusím!

  19. V medvidcích se vyznám, vejce moc nejím :o)

  20. tak jsem to změřil, na rovnou lžíci jsem nabral ze sáčku 9 gumídků. vrchovatá pojme v pohodě 13-14 brtníků.
    takže každému podle chuti a velikosti jeho lžíce.

  21. Bravo LB,tvým experimentem dostal tento text punc vědeckého pojednání! Jistě jsi dnes (máme to výročí!) nabíral ze stylové lžíce..!
    http://thumbs.dreamstime.com….jpg

  22. zuzi,nemohla jsem si odpustit vyhledat tenhle odkaz, když jsem viděla tvé krásně seřazené medvídky.
    http://dailypicksandflicks.com…y/

    Ať ti to udělá radost 🙂

  23. Děkuju, koupaliště a pískoviště!!! 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php