Zář 042010
 

čili HUSPENINA

Nepamatuji si mnoho konkrétních zážitků ze svého dětství, spíše útržky, pocity, ale vzpomínám s dobře, jak maminka vařila huspeninu. Tedy na jak íi vařila, ale ja ji můj nejmilejší tatínek rád jídával a mně se moc nelíbila, a tak jsem ji nikdy ani neochutnala. Časem jsem podobná jídla z řeznictví vyzkoušela – tlačenku nebo různé pochoutky v aspiku, ale huspeninu, neboli lidově sulc, jsem přesto nikdy nejedla a ani ho nezkusila vyrobit. Ale velmi dlouho jsem se na to kuchařsky chystala, měla připravený recept a sbírala teoretické rady starých praktiků. Až včera dozrál čas a já vyrazila do krámu pro potřebné zabíjačkové pochoutky a měla jsem toho plnou igelitku. Cestou jsem potkala dvě kamarádky, které byly zvědavé, cože to nesu, ale když tu hrůzu uviděly: jedno přeseknuté koleno a tři prasečí packy, oklepaly se štítivě. A já jsem se tak náhodou dozvěděla, že obě jsou vegetariánky. Noco, tak jsem šla nato a huspeninu podle receptu uvařila a ráno nedočkavě zamířila k ledničce, zda to ztuhlo! Ztuhlo to a navíc – je to moc dobré! Nejen zdravé!

 

 

Obvykle se podává huspenina nakrájená na kostičky s cibulí a octem, ale já ji poprvé slupla jen tak.
Přiznám se, že největším podnětem k uvaření této krmě byla snaha o poskytnutí většího komfortu svým opotřebovaným kloubům. Ale to bych musela huspeninu vařit alespoň jednou týdně, nikoli jednou za život. I tak mi ale klouby děkují, jak jsem postřehla. Nu což … třeba v době krize na častější podávání huspeniny opravdu dojde. Suroviny totiž už nemohou být lacinější a jídlo je to delikatesní, přesto že obyčejné. Ale tradiční. A to se počítá.

Huspenina/sulc / do pekáče na kuře cca 20×30 cm

“ 3 vepřové nožičky
“ 1 koleno / řezník rád přesekne
“ 1 cibule
“ 1 mrkev
“ 1 kořen celeru malý
“ 1 kořen petržele
“ 1 dl octa, či o trochu více
“ 10 kuliček černého pepře
“ 10 kuliček nového koření
“ 1 lžička tymiánu
“ 4 bobkové listy
“ sůl

“ Vepřové nožičky očistěte a případně zbavte chlupů opalem. Potom je vhoďte do vroucí vody, ale vařte jen chvilku, aby se srazila krev. Pak vodu vyměňte.

“ Ve druhé vodě / vody tak akorát, aby to nebyla polívka, jen co by se packy ponořily a kopýtky mohou i vykukovat – vařte nožičky s pepřem, novým kořením, tymiánem a bobkovým listem asi dvě hodiny, dokud maso nezměkne tak, aby šlo snadno vykostit. Někdy to trvá i déle. (Já vařila v papiňáku cca 1 hodinu a nějaké minutky navíc)

“ Potom kolena i nožičky vyjměte a pečlivě vykostěte, maso i s kůžemi nakrájejte na větší kousky. Nemelte ani nemixujte! Vývar slijte přes síto, osolte a vařte v něm nakrájenou kořenovou zeleninu (mimo cibule) asi půl hodiny. Na posledních pět minut přidejte jemně nakrájenou cibuli a ocet. Nechte ztuhnout v chladu do rána, vaříte-li večer.

 

Tak, a to je ta moje huspenina! Ozdobila jsem ji pro svěží barevnost  pažitkou. Jinak to totiž moc vesele nevypadá …

Vycházím z receptu zde. Ale rozhodně nepoužívejte jen packy, neobsahují totiž skoro nic z masa.

ještě poučení na závěr:

Huspenina = sulc. Není rozdíl mezi nimi, natož ve velikosti kousků masa. Huspenina je název "odborný", sulc je řečí "lidovou."
Aspik není sulc! Natož potom huspenina.
V obchodě si koupíš želatinu v prášku, nebo plátku a z ní s rozmícháním ve vodě, nebo vývaru můžeš připravit Aspik.
Ten se zejména ve studené kuchyni používá jako obloha – nakrájený na drobné kostičky, na studené mísy. Pokrmy se jím obsypávají. Nebo se jí třeba zalévají ve tvořítcích /viu třeba Šunka v aspiku apod.
Podobným způsobem se používá i v cukrárně. "leští" se jím (přetírá kvůli lákavému, lesklému, vzhledu třeba ovoce na zákuscích apod. K tomuto použití v cukrářství, se ale požívá (l) spíše agar-agar.
Agar agar je původu mořského, vyrábí se z mořských řas.
Aspik, resp. želatina je původu živočišného. Vyrábí se se z kostí, kůží apod.

zdroj poučení zde

 Posted by at 11.17

  6 Responses to “Nic pro vegetariány ale všechno pro vaše klouby”

  1. vypadá to dost hnusně a asi to i smrdí

  2. To vegan: To snad nemyslíte vážně! Jak můžete z obrázku posuzovat vůni produktu. Navíc s takovým nickem….
    …. to já bych, jak Zuzi znám, krmi snědl a ještě talíř vylízal. 🙂 L.

  3. Vegane, mýlíš se, zvu tě na večeři, zajisté si názor poopravíš!

  4. Ó, děkuji milý L. za kompliment mému vaření, vím, že to myslíš opravdu upřímně!

  5. Obávám se, že pokud je někdo VEGAN, tak ten kdo ví, co to znamená musí taky vědět, že názor s 99% pravděpodobností nezmění..

  6. Vím, však s Veganem nezávazně žertuji a čekám na jeho reakci.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Web vyrobili ve Webklient.cz