Pro 262009
 

a bramborový salát po sté!I Zuzi přichází se svou troškou do mlýna. Povídání o vánocích se na jiných bložíkách tak pěkně čte, a já se právě vrátila od spoon a zatoužila jsem se zpomalit, a také něco milého o těch svátcích napsat – o stromku, o jídle, jen samé běžné věci a ne se rozčilovat, jak někdo zhmotňuje Ježíška…

Přivstala jsem si, straším tady už dobrou hodinu, ještě v noční košili a huňatém pastelově zeleném župánku, doplněno pro chladné dny tepláky a tlustými červenými ponožkami. Chystala jsem si uvařit kafe a dát se takhle poránu do žehlení, ale jdouc pro koš s nevyžehleným prádlem, skončila jsem počítače… Ale vlastně ještě předtím jsem měla v plánu zhotovit z jedné veky chlebíčky. Já už se ale jejich konzumace účastnit dnes nebudu. Tři nebo snad čtyři dny se nežinýruji a baštím cukroví a jiné dobroty, co se takhle okolo vánoc doma nacházejí ve větším množství, a když se na sebe kriticky zaměřím, pozoruji, že mi těch pár dní stačilo k zlenivění a začala jsem nabírat a tučnět. Hu! To ale nechci! Takže dost lahůdek a cvičit! Od Saši jsem našla pod stromečkem knihu s dývkem jak zkrotit velký a malý balón, tak se do toho ode dneška opřu! Dost bylo obžerství nazývané milostivě vánoční hojností! Ode dneška máš zuzi s jídlem utrum! ….  A teď jsem si navíc vzpomněla, že při plnění cukroví mi zbyla celá větší miska krému a syn už druhý den vznáší dotazy co s tím a já včera ve slabé chvilce slíbila upéct srnčí hřbet promazaný krémem a marmeládou. Jo! Jen upéct, konzumovat už ne!
Vánočního cukroví jsem letos napekla hafo z dvojitých až trojitých dávek u vědomí, že pojedeme za dcerou – a ta letos nepekla. Peču podle tradičních receptů mojí maminky linecké, išlské, vanilkové rohlíčky, kokosové věnečky, pudinkové tyčky plněné marmeládou protlačované strojkem a ze zbylých bílků sněhové pusinky. Na štědrý den dopoledne jsem ještě plnila išlská kolečka krémem a marmeládou, a přehnala to s krémem a dodělávala narychlo dva plechy pusinek ze schovaných bílků. Cukroví rozložené na talíři, stále poruce na stole, rychle mizí, a tak jsem pro jistotu dvě plné dózy těch drobných sladkých kousků včera zamrazila. Nechceme být přece po vánocích jako koule! A navíc se chystám na ten srnčí hřbet!
Na štědrovečerní večeři u nás nikdy nesmí chybět hrachová polévka s kostičkami osmaženého chleba a bramborový salát s rybím řízkem. Ale nemyslím tím kapra. Dávám odjakživa přednost rybímu filé nebo rybím filetám bez kostí. A opodál na stole chlebíčky a cukroví. Bývaly doby, kdy nescházel ani jablečný štrúdl a houbový kuba. To když jsme ještě byli celkovou rodinou a usedal s námi manžel. Ale taková kvanta jídel už dávno na štědrý den nevyvařuji. I tak je toho více než dost! Celodenní půst nedržíme.
Bramborový salát máme nejraději čerstvý.  Tedy já ho mám tak ráda :)…  Proto si den předem uvařím brambory, vejce a kořenovou zeleninu a konečná fáze krájení a míchání se koná hodinu až dvě před večeří. Je to fofr!
Ingredience od oka : 10 středních brambor lojovitých nerozsýpavých, 2 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, malá konzerva sterilovaného hrášku, 2 střední cibule, 15-20 Dg šunkového salámu, 8 sladkokyselých okurek, tři vařená vejce natvrdo. Co jde protlačím umně čtverečkovaným sítkem, salám, okurky a cibuli nakrájím nadrobno. Okořením jemně solí, pepřem, lžící plnotučné hořčice a pozor – do mísy vypustím obsah skleničky 225 ml tatarská omáčka helmanns light. Zamíchám a klidně hned podávám. Mám prostě ráda čerstvý bramborový salát!
Honzova ročníková práce- keramický reliéf. Člověk si myslí, že je to hračka, ale dotáhnout tenhle výtvor do konce není vůbec snadné. Už jen technická stránka věci … při rytí vznikají hliněné přebytky a plocha se deformuje, musí se stále hladit … zuzi

praha_skroch

 Posted by at 6.56

  19 Responses to “Štědrý den”

  1. Já dávám do salátu krom brambor a majolky jablko, celer, čočku, fazole, kyselou okurku. cibuli, uzené msso a kapary. Je to salát mé babičky a táty a nic se na něm nesmí měnit, tím spíš, že se dělá jen jednou za rok na Vánoce, běžně totiž dělám bramborový salát jen z brambor nakrájených na plátky a cibule nakrájené na plátky, s cibulí majolkou a hořticí:-)

  2. Tak tohle je nějaká chuťová exotika, netroufám si odhadnout jestli z Valašska, Chodska nebo někde z Malibu??? Ten obyč salát mám taky ráda.

  3. Malíbů tam není ani jedno:-))a myslím, že prapůvod to může mít v nějakém německém vlašáku, protože to bude rodinný recept, a oba rodiče babičky byli Němci.

  4. Taky se můžu po bramborovém salátu utlouct. Dokonce k němu můžu přikusovat třeba jen chleba. Čerstvý salát ano, ale osobně dávám přednost tomu, když je trochu vychlazený. Jako víno. A nesnáším, když je v něm jablko. Sorry, Mod. Jo a celer, ten taky nemusím. Sorry, Zuzi.

  5. KutileChutě máme různé, já jsem jablko nikdy v salátu nechutnala, tak nevim… celer mi přijde, že v salátu zaniká v rámci všeobecné harminie chuti ..

  6. Dnes tu celý den nebudu, jedeme do pardubek na avatar, a když se jede vlakem, tak to je výlet na celý den :)))papa

  7. Salátová debata mě zaujala, i když už je vlastně passé 😉
    Rovněž miluju bramborový salát. Mám v něm ráda i celer, i jablko 😉 ale nesnáším v něm salám, nebo jiný kus masitého 😉
    Můžu ho jíst i jen s octem, olejem bez majolky. A určitě v chladu naleželý.
    Na Silvestra asi zopakujeme.
    J.

  8. zuzi prijela jsem do cecha a prvni na co jsem narazila byla fotomontaz Pozehnane Vanoce s Dolezalem v Reflexu, proti ktery je tvuj okridleny jezisek slaby vyvar… UF. slibuju si ho priste uz necist ale mamkz partner delal v severotisku a zasoboval nas reflexama na pravidelny bazi leta, ted v zasobovani pokracujou jeho kolegove .-/

  9. deepwellAno, je to jiný druh, také ho dělám klasicky… teplé brambory, cibule, okurka, pepř, sůl, lák z okurek … a k němu je výborný obalovaný řízek z uzeného masa… někde jsem to četla, nejsem vynálezce této kombinace …

  10. Spoon,sympatizuji s tvým rozhodnutím :)) … Reflex se pro mne stal postupně pod vlajkou Pavla Šafra intelektuálským bulvárem s hlavní hvězdou šaškem JXD
    http://rozvedena.blokuje.cz…x.php
    Nepotřebuji ho, zlhostejněl mi, nebylo to naráz, ale nyní již delší dobu ani nepátrám jak to tam chodí…

  11. SPOON asi před půlrokem jsem se, téměř se stejnými slovy (jen trochu více vulgárními 😉 ) a krátké emailové komunikaci, po mnoha a mnoha letech taktéž s Reflexem rozešla… 🙁
    J.

  12. deepwell: a proc, smim-li se zeptat? btw: po kliknuti na tvuj web se mi zobrazuje jinej blog nez na kterej jsem pred chvili dala k identickymu clanku komentar ..?:-o

  13. SPOONto je na delší vysvětlení 😉 Už jsem to jednou popisovala u Gomby. Blogy (stejné) provozuji dva a když chci na Bloguji avatar, musím odkázat na Bloguji… 😉 Ale zase mám amanitový avatar 😉 😉
    J.

  14. Ad naštvání na Reflexkromě již zmíněné bulvárnosti a výrazného snížení kvality celého časopisu, to byla v mém případě několikanásobná zkušenost bohužel i osobní s "novinářkou" Hamplovou, následná komunikace (respektive nekomunikace) se šéfredaktorem…
    J.

  15. Ta rytina je prekrasna :))

  16. děkujeme …

  17. Ad ReflexOn kdyby se nezbulvarizoval (fuj, to je slovo), tak by asi měl existenční problémy.

  18. Kutile,zajímalo by mne opravdu, jestli se náklad udržel, zvýšil nebo snížil …
    myslím, že takový polobulvár je divný hybrid a čtenářů nepřibude … nevím, nevím…

  19. kutile, to pochybuju. Podle me ted ma vetsi sance zkrachovat diky tomu co nabizi, resp.nenabizi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Web vyrobili ve Webklient.cz