Čvc 092008
 

Nejlepší rybízový koláč na světě!
Dnes je líp než včera! Nic moc, ale jakoby mi narostla křídla. Člověku musí být hůř, aby pocítil, že mu není tak zle, nýbrž naopak… tedy že by mohlo být hůř. A tak jsem se radostně dala do vaření…

Dětská mrkvová polévka (pouze pro otrlé povahy a neotesané labužníky)

Na oleji vzpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a zasypeme najemno strouhanou mrkví a bramborem (cca 3 velké mrkve, jeden velký brambor) a chvilku opékáme a poté zalijeme vodou ( cca 1,5 l ). Ochutíme Masoxem, případně nějakou Vegetkou nebo Zounarkou (jestli to nebylo loni pouze sezónním zbožím…) apod….
Krátce povaříme, 5 minut, a zasypeme spoustou nasekané petrželové natě. Podáváme s osmaženou houstičkou. Na másle.

To ale nic není, proto jsem tu polévku ani nefotila. To byl pouze rozjezd. Hlavní dnešní atrakcí je vynikající rybízový koláč. Už jsem zmiňovala, že letos rybíz nenakládám, nemrazím, nedžemuji. Nejchutnější je totiž čerstvý. Zkoušela jsem ledacos, ale tenhle koláč předčí všechny rybízové lahůdky. Jen se na něj podívejte:

rybizovy kolac snehovy

rybizovy kolac snehovy detail

Sněhový rybízový koláč

500 g polohrubé mouky
150 g cukru – krupice
200 g rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
přiměřeně – trochu mléka
4 žloutky

Rozmíchat v míse, ne tuhé, ne řídké – těsto se rozetře stěrkou, případně mu pomůžeme prsty… na plech vyložený pečícím papírem. A dá se na 10 minut zapéct do vyhřáté trouby – na 150°C.
Mezitím našleháme tuhý sníh ze 4 bílků a opatrně přimísíme 200 g cukru krupice a � litru rybízu a třeba přidejte i pár malin (zrají mi nyní současně s rybízem na zahradě).
Plech vytáhneme z trouby, směs rozetřeme opatrně na zapečené těsto. A pečeme dále, mírně můžeme zmírnit žár, citlivě reagujeme na zhnědnutí povrchové vrstvičky. Celkově pečeme tak 35-40 minut, na závěr jsem dojížděla pouze spodním ohřevem.

Tak určitě vyzkoušejte, je to docela jednoduché a efektní. Navíc chuťově úplně božské. zuzi

 

 Posted by at 21.09

  16 Responses to “To tu dlouho nebylo!”

  1. No to se mi snad jen zdááááá!!!Hele, osobo. Přestávám kouřit… od 1.4. jsem ztloustla 8 kg a nepředstavitelně ŽERU! Že sem nebudu chodit :-)? Zdravím po dlouhé době a přeju krásné dny!

  2. Fuj! Dívat se na to a nemoct si vzít, je horší, než mít nohu ve španělské botě.

  3. přenádherná dobrota !! 🙂

  4. Irena! Tak ahoj, doufám že přežiješ alespoň prázdniny … a že nekouříš je fajn. prý to škodí zdraví. A zhubnout se dá vždycky 🙂

  5. šedý … ty máš teda přirovnání, tvoje muka musí být opravdu nelidská!!!

  6. láďa – ano výstižné, děkuji! Kdo upeče, vyhraje!

  7. opticky to vypadá božsky, jenže mně by to nechutnalo – nemám ráda ty miniaturní pecičky, co v rybízu jsou 🙂 ale jinak jsi šikula!

  8. No jo, ještěrky, ty maj mlsnej jazyk!!!

  9. Sněhový v létě? Bude v zimě piňa-coladový? 😉

  10. Kamio, odpovím slovy básníka: Co bude v zimě kdopak ví??? V zimě si lehnem do …

  11. Já prostě tyhle tvoje fotky Zuzi začnu ignorovat a články s touto tematikou zejména navečer, kdy se programově mučím hladem, zařadím do kategorie „tabu“…!!!

  12. Martine, v nejbližších 14 dnech můžeš do tohoto blogu vstupovat bez obav. Jsem pozvaná na svatbu bratrovy dcery (neteř?) a potřebuji upravit váhu. Směrem dolů. Takže tu spíš hledej podporu hladovění než nabídku opulentních pokrmů.

  13. Ten koláč vypadá opravdu nádherně. Mám tak rád sladký, že si to málokdo dokáže představit. Ale je pravda, že ty pecičky by mi trochu vadily.

  14. šedý … no teda, tobě taky vadí pecičky, já je tedy vůbec nevnímám. Nejsou to přece pecky nebo semena v melounu :))). V koláči byly i opravdovské maliny. Ta nebeská kombinace sladkosti a rybízové sladkokyselosti ve sněhovém koláči ti tedy zústane navždy utajena 🙁

  15. Určitě nezůstane! Protože když něco takového uvidím, prostě se na to vrhnu. A ty pecičky si potom musím dostat ze zubů. Začnou mi vadit až pak. Doufám, že si tu lahodu taky někdy upeču nebo mi bude upečena – rybízový s malinami jsem ještě nikdy nejedl. Hlavně aby ta sladkokyselá chuť byla správně vyvážená!

  16. šedý, dobře tedy, myslela jsem že jsi rozmazlený… ano ta chuť musí být správně vyvážená. někdy se to ovšem povede aniž by původce po tom prahnul – stane se samo od sebe – štěstí náhody :o))) (využila jsem názvu obrazu JV, ten poslední :))))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Web vyrobili ve Webklient.cz