Úno 252007
 

Včera vařila Zuzi

Srbská čorba je hustá fazolová balkánská polévka. Výsledný recept je kompilátem několika receptů.

corba

Srbská čorba

Šálek bílých fazolí

1 mrkev

1 petržel

čtvrtka celeru

2 větší brambory

1 plechovička sterilovaného hrášku

olej

jíška

20 -30 Dg libové anglické slaniny, nakrájené na proužky

cibule, česnek, kuličky pepře a nového koření, bobkový list, sladká paprika, chilli, případně 2 kostky zeleninového bujónu

Postup:

Přes noc namočíme fazole. Druhý den v té samé vodě přivedeme do varu, vodu slijeme a nahradíme čerstvou. Vaříme s kuličkami pepře, nového koření a bobkovým listem do poloměka. Vyjmeme kuličky, necedíme.

Mezitím vzpěníme na oleji (používám olivový) drobně nakrájenou cibuli a ke konci přidáme nadrcený a nakrájený česnek (asi 5-6 stroužků). Přisypeme sladkou papriku a chilli.

A teď přichází chvíle, kdy do hrnce nalijeme vodu s fazolemi. Přilijeme další vodu a vložíme kořenovou zeleninu (celer strouhám najemno, mrkev a petržel na kostičky, drobnější – ne však miniaturní – tak asi v modulu sterilovaného hrášku, tedy vlastně větší  :o). Později přicházejí na řadu brambory – také na kostičky a 2 kostky masoxu (nemusí být). Přisolíme a můžeme podle chuti nad polévkou zatočit mlýnkem s pepřem. Zahustíme instantní jíškou, povaříme a dílo korunujeme sterilovaným hráškem a nakrájenou anglickou slaninou. Kdo má rád, může dochutit mírně octem.

 

Vařila včera a doporučuje Zuzi

 Posted by at 7.19

  6 Responses to “Srbská čorba”

  1. Bezva,mám doma všechno, kromě hrášku (myslím)a anglické. Dala by se místo toho použít klobáska? Večer namočím fazolky a zítra se na to vrhnu. Díky za recept. Iv

  2. Iv,je to fakt moc dobrý a myslím, že klobáskou nic nezkazíš, bude to prostě tvoje variace na známé téma … na netu běhá receptů a každý je jiný, tak tohle bude ten tvůj (máš ještě ty klobásky z z té várky jako byla ta kejta na obrázku? ne?) Hrášek tam taky asi být nemusí, i když to vypadá dobře barevně a ta jeho chuť – když ho skousneš mezi zuby – tomu dodává trochu jinou okamžitý akcent, než je celkový dojem z povařené polévky…

  3. Jo, jo,mám toho spoustu v mrazáku, tak tam šoupnu tu klobásku.

  4. Hlásím,že čorbu už jsem uvařila, manžel byl nadšen.

  5. no teda, Iv,to jsem ráda, že mu chutnalo a tobě také ne??? Já jsem ji dnes dojídala, měla jsem toho jak pro regiment …

  6. ještě tam přidávám trochu kečupu :o)))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

css.php
Web vyrobili ve Webklient.cz